به گزارش تحریریه، روزنامه فرامنطقه ای «العرب» در گزارش خود درباره نشست اخیر گروه ۲۰ نوشت، نشست گروه ۲۰ در دهلی نو پایتخت هند برگزار شد. کارشناسان معتقدند این نشست تاثیر گسترده ای بر روی نظام جهانی کنونی دارد و به جهان تک قطبی پایان خواهد داد.
«حسام الدین ایناک» استاد روابط بین الملل دانشگاه دوملوپینا ترکیه بر این باور است که نشست گروه ۲۰ در شرایطی برگزار شد که دیگر نظام جهانی تک قطبی به رهبری آمریکا که پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفت، قدرتمند نیست. آمریکا در همه جبهه ها تاثیر و نفوذ خود را از دست می دهد و این موضوع به نوبه خود ماهیت گروه ۲۰ را هم تغییر خواهد داد. به عنوان مثال بسیاری از کشورها برای رهایی از دلار آمریکا تلاش می کنند و برتری دلار در حال از بین رفتن است.
به نوشته روزنامه العرب، «براوین دونثی» تحلیلگر ارشد گروه بحران های بین المللی هم معتقد است جنگ روسیه و اوکراین هم بر این نشست سایه انداخت. تنش میان روسیه و اوکراین به چندجانبه گرایی در نظام جهانی کنونی منجر خواهد شد زیرا این جنگ، نتیجه مستقیم تنش میان غرب به رهبری آمریکا و ائتلاف روسیه و چین است.
وی افزود: غربی ها هم درباره جنگ اوکراین دارای اختلاف گسترده ای هستند زیرا برخی از کشورهای غربی خواهان تمرکز بر مسائل اقتصادی خود به جای جنگ هستند. به تدریج نئولیبرالسیم و اقتصاد سیاسی غرب و نهادهای آن هم اعتبار خود را از دست می دهند و دلار آمریکا به عنوان یکی ارز ذخیره جهانی جایگاه خود را از دست می دهد. در این مسیر، از دیگر تهدیدها برای غرب قدرت یابی گروه بریکس است که اخیرا ۶ کشور دیگر هم برای ملحق شدن به آن دعوت شده اند. این گروه هم به دنبال جایگزین کردن ارز مشترکی به جای دلار تا سال ۲۰۳۰ میلادی است.
«حسام الدین ایناک» بر این باور است که چگونگی پایان یافتن جنگ اوکراین هم عامل مهمی در مشخص کردن ماهیت نظام جهانی آینده است. اگر «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه بتواند با وجود سختی ها به حضور خود در قدرت ادامه دهد نظام جهانی کنونی از هم فروخواهد پاشید و نظام جهانی جدیدی از زیر خاکستر جنگ اوکراین سربر خواهد آورد که چین نیز در آن از قدرت بالایی برخوردار خواهد بود.
پایان/
نظر شما