به گزارش تحریریه، ضربه جدید و برنامه ریزی شده ایران و ارمنستان به رژیم باکو با تولید خودرو مشترک می تواند با عدم دولتی گرایی و تمرکز بر بخش خصوصی توانمند برای کشور فرصت سازی کند و به سرنوشت سایت های تولید خودرو گذشته در باکو، آفریقا، آمریکای جنوبی، اروپای شرقی و ... دچار نشود که لازمه این مساله عدم تکرار اشتباهات گذشته است که نتایج زیانباری را به بار آورد.
علیرضا پیمان پاک رئیس سازمان توسعه تجارت از ایجاد خط تولید مشترک خودرو ایران و ارمنستان باهدف صادرات به کشورهای حوزه اوراسیا خبر داد و گفت:
- ارمنستان جزو کشورهای حوزه اوراسیا است و تعرفه تجاری به این کشورها پرداخت نمیکند از اینرو امیدواریم که از این فرصت نهایت استفاده را داشته باشیم.
- سفارش گذاری صادرات 200 دستگاه خودرو به ارمنستان انجام شده است و در مرحله نخست صادرات خودرو بهصورت پایلوت و آزمایشی بوده و منتظر هستیم که نتایج آن دیده شود.
- در روند صادرات آنچه اهمیت دارد شبکه خدمات پس از فروش و در دسترس بودن قطعات است از اینرو با یک مجموعه خودرویی ارمنستان هماهنگیهای اولیه انجام و مقرر شد بعد از ارسال تعداد مقرر شده در مرحله نخست، شاهد افزایشی شدن روند صادرات خودرو به این کشور باشیم.
- ارمنستان باید عوارض ورود کامیونهای ایران به این کشور را کاهش دهد و در مقابل آنها نیز خواستار تکرار همین روند در کشور ما هستند. ارمنیها این طرح را به مجلس بردهاند و منتظر این هستیم که در مجلس آنها این مسئله تصویب میشود یا خیر؟ و در سایر مسائل روابط تجاری ایران و ارمنستان امیدوار کننده است.
- در حال حاضر گاز و برق تهاتر میشود و وزارت اقتصاد ارمنستان در حال فراهم کردن شرایطی است که در سایر کالاها بتوان فرآیند تهاتر را دنبال کرد و لیست کالاهای مورد نیاز دو کشور بررسی و نهایی شده است.
- شرکتها و بسترهای مالی نیز مشخص و معین شده و بهزودی سفری به ارمنستان خواهیم داشت تا موافقنامه امضا و عملیات تهاتر با این کشور انجام شود.
در صورتی که این مساله به ایران خودرو و سایپا با ساختار کنونی سپرده شود به جایی نخواهد رسید، زیرا این شرکت ها به صورت بهینه مدیریت نمی شوند. بهترین سیاست این است که دولت از مدیریت این شرکت ها کنار رفته و بخش خصوصی توانمند را با حمایت منطقی راهی بازار مهم قفقاز کند که در امنیت ملی ایران نقش به سزایی دارد و دهه های گذشته مورد غفلت قرار گرفته است.
پایان/
نظر شما