علت اصلی حادثه طبس عدم تمرکز راه آهن بر اجرای مقررات بود/ راه آهن خود را درگیر وظایف تصدی گرایانه کرده است

علت اصلی حادثه طبس عدم تمرکز راه آهن بر اجرای مقررات بود، زیرا شرکت راه آهن خود را درگیر وظایف تصدی گرایانه کرده است.

به گزارش تحریریه، چهارشنبه گذشته قطار مسافری مشهد-یزد در طبس از ریل خارج شد که منجر به مرگ 22 تن از هموطنان و مصدوم شدن تعدادی از مسافران این قطار شد. علت این حادثه از سوی راه آهن، وجود بیل مکانیکی در فاصله غیر ایمن با خط ریلی و واکنش لوکوموتیوران در استفاده از ترمز اضطراری عنوان شده است. میرحسن موسوی، معاون مسافری شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در این رابطه اعلام کرد: قطار مسافری از مشهد با ۳۴۸ مسافر عازم یزد بوده که در منطقه طبس به علت برخورد با بیل مکانیکی از ریل خارج می‌شود.

موسوی درباره علت برخورد قطار با بیل مکانیکی گفت: بیل مکانیکی کنار خط بوده ولی فاصله خود با ریل را رعایت نکرده که در نتیجه با لوکوموتیو و واگن اول برخورد کرده که به علت سرعت بالا ۵ واگن از ریل خارج شدند. در منطقه حادثه کارگاه بهسازی خط راه آهن برقرار بوده و این بیل مکانیکی نیز متعلق به کارگاه بهسازی خط راه آهن بده است.

میزان سوانح ریلی افزایش پیدا کرده است

مدتی است که نرخ حوادث در شبکه ریلی کشور افزایش پیدا کرده است که حادثه روز گذشته، تلخ ترین و پر تلفات ترین آن ها قلمداد می شود. 

در همین رابطه محمدجواد شاهجویی، کارشناس اقتصاد حمل و نقل در گفتگو با تحریریه اعلام کرد: چند وقت است که وضعیت شبکه ریلی کشور بغرنج است. شبکه راه آهن که مطابق با اسناد بالادستی، بنا بود موجبات رشد و توسعه اقتصادی کشور را فراهم کند، امروزه صرفا به عنوان یک سربار اقتصادی در شرایط تحریمی برای دولت و کشور هزینه زایی می کند. راه آهنی که بنا بود با حمل 30 درصد از بار و 20 درصد از مسافران داخلی، هزینه های حمل، اتلاف سوخت و تلفات جاده ای را کاهش دهد، نه تنها نتوانسته است در این مهم پیشرو باشد، بلکه در صورت نبود حمایت های دولتی، نمی تواند روی پای خود بایستد.

وی با اشاره به حادثه قطار هفت خوان که در سال 1395 اتفاق افتاد عنوان کرد: پیش از رخ دادن حادثه هفت خوان، مسیر شبکه ریلی کشور به سمت افزایش میزان بهره وری بود و هر چند علت این حادثه خطای انسانی اعلام شد، اما آنچه در حقیقت علت این واقعه بود، حرکت راه آهن به سمت افزایش بهره وری بود که منجر به کاهش ضرایب ایمنی می شد. اما آنچه در حادثه اخیر اتفاق افتاد، نه به واسطه افزایش میزان عملکرد و بهره وری، که به علت بی نظمی در ساختار شبکه ریلی کشور است.

وقتی راه آهن می خواهد با یک دست چند هندوانه بلند کند

این کارشناس اقتصادی اعلام کرد: شرکت راه آهن، به عنوان متولی اصلی بهره برداری از شبکه ریلی فعالیت می کند. این در حالی است که اتفاقا تنظیم گری و رگولاتوری در این صنعت نیز به عهده همین شرکت است. نکته قابل توجه این است که تیم مدیریتی جدید این شرکت در چند ماه گذشته تلاش کرده تا ساخت خطوط جدید را که در اختیار شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور است نیز تحت سیطره خود در آورد. علاوه بر تمامی این موارد، در چند ماه اخیر تمامی تمرکز راه آهن بر افزایش میزان دارایی های ریلی خود علی الخصوص لکوموتیو معطوف بوده است.

شاهجویی تاکید کرد: در چنین شرایطی که راه آهن تمرکز خود را از محوری ترین وظیفه خویش که همان تنظیم گری و نظارت بر اجرای مقررات است، بر مسائل متعدد و پیچیده تصدی گرایانه معطوف کرده است و برای تقویت جایگاه خود در رقابت با بخش خصوصی تلاش می کند، بدون تردید رخ دادن چنین حوادث تلخی دور از انتظار نیست. بنابراین، مهمترین مقصر این حادثه و یا حوادثی از این دست، خطای انسانی نیست. بلکه ریشه چنین اتفاقاتی، تمرکز راه آهن بر وظایفی است که قانونا می بایست تا کنون آن ها را به بخش غیردولتی واگذار می کرد و به جای آن بر نظارت و تنظیم گری همت می گماشت. 

پایان/

۲۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۰:۰۱
کد خبر: 19701

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 2 =