خبر تلخ برای چک بی محل بکش ها

براساس بخشنامه‌ای که برخی بانک‌ها به شعب‌شان ابلاغ کرده‌اند در صورت کافی نبودن موجودی حساب صادرکننده چک بانک‌ها از ۷ خرداد مکلف به پرداخت وجه چک از محل موجودی سایر حساب‌های صاحب حساب، شده اند.

به گزارش تحریریه، بر اساس مفاد قانون جدید چک و دستورالعمل حساب جاری که بانک مرکزی به شبکه بانکی، در صورت کافی نبودن موجودی حساب صادرکننده چک، ابلاغ کرده بانک‌ها مکلف به پرداخت وجه چک از محل موجودی سایر حساب‌های صاحب حساب به ترتیب اولویت از حساب جاری، حساب قرض‌الحسنه پس انداز، حساب سرمایه گذاری کوتاه مدت و حساب سرمایه گذاری بلندمدت و همچنین مسدود کردن کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی و هر مبلغ متعلق به صادرکننده به میزان مبلغ چک هستند. 

براساس بخشنامه‌ای که برخی بانک‌ها به شعب‌شان ابلاغ کرده‌اند  این قانون بناست از 7 خرداد در شعب بانکی اجرایی شود؛ در بخشنامه ابلاغی یکی از بانک‌های بزرگ خصوصی آمده است: " به‌استحضار می‌رساند در راستای اجرای تکالیف قانون اصلاح صدور چک، از تاریخ 7 خردادماه سال‌جاری، در صورت کسری موجودی حساب جاری، مبلغ مورد نظر از سایر حساب‌های شخص در همان بانک برداشت شده و به ذی‌نفع چک پرداخت می‌شود.

در صورت عدم تأمین مبلغ چک در همان بانک، حساب فرد صادرکننده چک در سایر بانک‌ها و مؤسسات اعتباری به میزان مبلغ کسری چک به ترتیب از بیشترین به کمترین مانده از طریق «سامانه محچک»‌، مسدود و سپس مراحل قانونی از سوی قوه قضاییه انجام می‌شود."

به گزارش تسنیم،  آنطور که در قانون آمده، بانک ها باید برخی نکات حقوقی را در خصوص برداشت از سایر حساب‌های مشتری برای پاس کردن چک رعایت کنند؛ برخی از این نکات را در ادامه می خوانید:

١- ماده 5 مکرر قانون چک صرفا "مسدود کردن کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی صادر کننده به میزان کسری مبلغ چک" را تجویز کرده و اجازه برداشت از حساب‌های یاد شده را به بانک‌ها نداده است.

2- بانک مرکزی در نامه شماره 97/468511 مورخ 98.12.28 خود بانک‌ها را مکلف به پرداخت وجه چک از محل موجودی قابل برداشت صاحب حساب در سایر حساب‌های انفرادی ریالی وی در همان بانک کرد که این تکلیف را به استناد شرط موجود در کارت افتتاح حساب جاری که دستورالعمل حساب جاری آن را لازم الاجرا دانسته است، ابلاغ کرده ولی زمان افتتاح حساب جاری برخی از مشتریان بانکی به سال‌های گذشته و قبل از ابلاغ دستورالعمل اخیر حساب جاری بر می گردد و شرط اجازه برداشت از حساب در کارت‌های افتتاح حساب قدیمی یعنی قبل از سال 91 درج نشده است. البته بانک‌ها باید شرط جدید را به قراردادهای خود اضافه کرده و از مشتریان امضا می‌گرفتند اما این مهم در بسیاری از بانک‌ها رخ نداده است.

٣- حال با توجه به نکات یاد شده برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل حقوقی، لازم است به ویژه در خصوص حساب‌های جاری که قبل از سال 91 افتتاح شده، قبل از برداشت از حساب مشتریان به ترتیب فوق‌الذکر، کارت افتتاح حساب جاری صاحب حساب رویت شده و در صورتی که شرط مذکور در آن قید شده و به امضای مشتری رسیده باشد، به ترتیب اعلام شده توسط بانک مرکزی برای برداشت از سایر حساب‌های مشتری اقدام شود.

4- در این خصوص چنانچه چک توسط ذی نفع به شعبه غیر از شعبه افتتاح کننده حساب صادر کننده چک ارائه شود، شعبه مقصد جهت برداشت از سایر حساب‌های مشتری مکلف به استعلام تلفنی و اخذ تاییدیه از شعبه مبداء است.

5- در صورت عدم وجود شرط یاد شده مبنی بر اجازه برداشت از سایر حساب‌ها در کارت افتتاح حساب جاری و یا عدم موجودی حساب‌های فوق و در نتیجه عدم وصول وجه چک، بر اساس بند (ب) ذیل ماده 5 مکرر قانون چک کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی و هر مبلغ متعلق به صادر کننده به میزان مبلغ چک در بانک باید صرفا مسدود شود. (در این فرض اجازه برداشت مستقیم از سایر حساب‌ها توسط شعبه وجود ندارد و صرفا تکلیف، مسدود کردن حساب است)

6- در صورت واریز بعدی وجه به حساب مشتری، مراجعی که سابق بر اقدام بانک دستور انسداد حساب را صادر نموده‌اند دارای حق تقدم بوده و در صورت وجود وجوهی مازاد بر دستورهای مقدم، وجه چک پس از ارائه دستور از مرجع قضایی یا ثبتی به ذی نفع پرداخت خواهد شد و در صورت پرداخت وجه چک به ذی نفع، کلیه حساب‌های مشتری رفع انسداد می‌شود. لازم به تاکید است که پرداخت مبالغ واریزی بعدی به همان حساب جاری دارای دسته چک مشتری مستلزم اخذ دستور مرجع قضایی نبوده و لزوم ارائه دستور مرجع قضایی صرفا در خصوص مبالغی است که بعدا به سایر حساب‌های مسدود مشتری واریز می‌شود.

7- به استناد بند 19-6 دستورالعمل حساب جاری، شعب باید ترتیبی اتخاذ کنند تا در صورت عدم وجود شرط اجازه برداشت بانک از سایر حساب‌های مشتری در فرض عدم کفایت موجودی حساب جاری در کارت افتتاح حساب، به هنگام اولین مراجعه مشتریان یاد شده به شعبه مفاد این شرط را به اطلاع آنان رسانده و آنان را ملزم به امضای فرمت جدید قرارداد و کارت افتتاح حساب جدید مبتنی بر شرط یاد شده گنند. ارائه هرگونه خدمات حساب جاری به فرد مستنکف از امضای فرم یاد شده امکان‌پذیر نیست.

منبع: تسنیم

پایان/

۶ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۶:۳۰
کد خبر: 19347

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 2 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 10
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۱۵:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۶
      8 2
      عالی این طرح. اگر کامل اجرایی شود. مال مردم خورها دیگر، نمی توانند، چک برگشتی داشته باشند، ودوباره باحساب دیگرشان، کار کنند، مرسی از این فکر ایده ی عالی
    • لیلا باقری IR ۱۶:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۶
      9 7
      سلام چنانچه شخصی چک برگشتی داشت به نظرم نباید کل حساب هایش بسته شود باید به اندازه خرج خانواده باز باشد خانواده چه گناهی کرده که یک سال بدون خرجی بماند
      • غ لام IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۷
        5 0
        اره دیگه مال مردم خورها باید بگردند و کیف کنند و خوش باشن فقط خانواده کسانی که پولشون را خوردن باید بیچاره باشند
      • DE ۲۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۷
        2 0
        مگه اون مالباخته ای که چک بی محل گرفته خانواده نداره؟ مشکل اینه که هر کسی فکر میکنه خونش از بقیه رنگین تره
    • IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۶
      0 3
      باعث رکود اقتصادی می شوند
    • علی IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۶
      7 2
      من خودم چک کسی رو برگشت زدم و صندوق دار بانک بهم گفت در حساب دیگرش که در همان شعبه بود حدود۳۰۰میلیون تومان موجودی داشت ولی توی حساب دسته چکش پول نداشت حدود یکسال دوندگی کردم تا به زور دادگاه پولمو گرفتم امیدوارم بانکها این طرح اجرا کنند تا افرادی که تا حالا با چک بی محل کشیدن مال مردم میخوردند دیگه نتونن همچین جسارتی بکنند این تنها طرحیست که واقعا به درد جامعه و مردم میخوره امیدوارم مسولین مملکت روز به روز بیشتر به دنبال کارهای اینچنینی برای رفاه مردم بروند البته باید به این معقوله اندیشید که کسانی که در مورد قانون نمیدونند این را بدانند قانون مملکت ما قانون خوبیه ولی اجرا نمیشه اگه طبق کتاب قانون قوانین اجرا بشه در همه ی زمینه ها عدالت و برابری خود را نمایانگر میکنه امید به روزی که تمام رانتها و اختلاسها و بی قانونی ها در مملکتمون ریشه کن بشود و جامعه ای دور از جرم و حق خوری داشته باشیم بابت خبر خوبتون که ملت را آگاه میکند سپاسگزارم
    • حسین IR ۲۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۷
      1 2
      بنظر من این کار اشتباهیه کلی حساب مسدود میشه به ضرر بانکاس الان یک هفتس اعلام کردن میخان این طرح رو اجرایی کنن نصف بیشتر مردمم حسابارو خالی کردن یا به حساب خانوموشون یا خاهرزاده شون یا فامیلی ریختن من خودم چک دادم داداشم برگشت زده دربند هم نیست ولی خب حسابامو همه خالی کردم به اسم یه فامیلم ریختم کارتشم بهم داده دارم راحت کارمو انجام میدم حالا اونیکه چک برگشت میزنه 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
    • IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۷
      2 0
      حالا اگه کسی واقعا در هیچ حسابیش واقعا پولی نباشه تکلیف چیه؟
    • خداداد IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
      0 3
      حساب جاری را برای واریز وجه مسدود نکنند تا صاحب حساب بتونه واریز کنه و چکهای برگشتی دوباره پاس بشن
    • بسه دیگه IR ۱۴:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۰۸
      0 0
      کسی که قصد کلاهبرداری داشته باشه قبل از برگشت خوردن حابهایش را خالی میکند اون کسی هم که واقعا به دلایل اقتصادی و بازار خراب نتواند چکش را پاس کند هم مجبور به کار کردن با حساب نزدیکانش میشود حالا بفرمایید چه مشکلی حل میشود