به گزارش تحریریه، فهرست جدید رتبه بندی کشورها بر اساس آزادی اقتصادی برای سال 2022 اعلام شد و جمهوری اسلامی ایران در این رتبه بندی در رده 170 از مجموع 177 کشور قرار گرفته است.
در این فهرست به ترتیب کشورهای سنگاپور، سوئیس، ایرلند، نیوزلند، لوکزامبورگ، تایوان و استونی در صدر رتبه بندی و در رده های یک تا هفت به عنوان کشورهای آزاد اقتصادی قرار دارند.
این دسته از کشورها که در رده نخست دارای بیشترین آزادی های اقتصادی قرار گرفتند، توانسته اند از نظر شاخص های زیر نمره ای بین 80 تا 100 درصد را دریافت کنند.
شاخص های بررسی و امتیاز دهی به کشورها عبارت بودند از:
- از نظر حکومت قانون شاخص های حق مالکیت، کارآمدی قضایی و یکپارچگی دولت
- از نظر اندازه دولت شاخص های همچون فشار مالیاتی، هزینه های دولت و سلامت مالی
- از نظر کارآمدی نظارتی شاخص های آزادی کسب و کار، آزادی نیروی کار و آزادی پولی
- از نظر آزادی بازار نیز شاخص های آزادی تجارت، آزادی سرمایه گذاری و آزادی مالی
*در گروه دوم این رتبه بندی 27 کشور تحت عنوان خیلی آزاد قرار دارند که قادر شدند امتیازی بین 70 تا 79.9 کسب کنند.
کشورهایی همچون هلند، فنلاند، دانمارک، سوئد، استرالیا، ایسلند، نوروژ، کانادا، آلمان، لتونی، لیتوانی، کره جنوبی، شیلی، جمهوری چک، اتریش، قبرس، انگلستان، ایالات متحده، گرجستان، مالت، باربادوس، بلغارستان، موریتانی، پرتغال، اسلونی، امارات متحده عربی و اوروگوئه در رده دوم دارای بیشترین آزادی های اقتصادی قرار گرفتند.
*پس از دو دسته فوق، 54 کشور با عنوان دارای آزادی متوسط قرار دارند که قادر شدند امتیازی بین 60 تا 69.9 را کسب کنند.
دسته چهارم کشورهایی تحت عنوان خیلی غیرآزاد قرار دارند که امتیازی بین 50 تا 59.9 کسب کردند. در میان 57 کشور این رده غنا در رده 89، تانزانیا 93، کویت 101، رواندا 105، ترکیه 107، روسیه 113، ازبکستان 117، عربستان 118، اوکراین 130، هند 130، بنگلادش 137 و هائیتی 145 را کسب کرده اند.
*در رده پنجم کشورهای با اقتصاد سرکوب شده قرار دارند که نیمی از امتیاز را هم نتوانستند کسب کنند. این کشورها امتیازی کمتر از 49.9 درصد را کسب کرده اند و جمهوری اسلامی ایران نیز در همین دسته و در رده 170 قرار گرفته است.
در این گروه تاجیکستان در رده 147، پاکستان 153، لبنان 162، الجزیره 167، بولیوی 169 بالاتر از کشورمان قرار دارند.
پس از ایران کشورهای اریتره، بروندی، زیمباوه، سودان، کوبا، ونزوئلا و کره شمالی قرار گرفته اند. پیونگ یانگ در رده 177 به عنوان آخرین کشور بررسی شده قرار گرفته است.
ایران در این رده بندی امتیاز 42.4 را کسب کرد که نسبت به بررسی سال گذشته 4.8 امتیاز کمتر شده است. ایران در رده آخر کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا از نظر آزادی های فعالیت اقتصادی قرار گرفته و امتیازی کمتر از میانگین منطقه و جهان را کسب کرده است.
گفتنی است کشورهای افغانستان، عراق، لیبی، سومالی، سوریه ، یمن و لیختن اشتاین به دلیل نبود اطلاعات در فهرست فوق رتبه بندی نشدند.
پایان/
نظر شما