به گزارش تحریریه، با تصمیم های اتخاذ شده در هفته های اخیر منبعث از فشار بازار و ورود مستقیم رهبر معظم انقلاب به دلیل ناتوانی نهادهای تصمیم گیر از حل مشکل؛ که باعث شده بود قیمت خودروهای داخلی و خارجی از کنترل خارج شود، سقوط آزاد قیمت خودرو قطعی شده است.
7 ماه بی عملی و سخن پرانی وزارت صمت مبنی بر نوشتن طرح راهبردی و گفتاردرمانی هایی از این دست، باعث شد تا دولت زمان طلایی برای عرض اندام را از دست داده و اعتبار خود را در افکار عمومی به خطر بیاندازد. به طوری که تنها بازار صعودی از مردادماه امسال تاکنون که بیش از بهره بانکی سودآور بوده است، بازار خودرو می باشد.
سیدرضا فاطمی امین که بدون دانش و تجربه کافی به وزارت صمت رسیده است، ضربه سنگینی به دولت آیت الله رئیسی وارد کرد و بهترین فرصت را برای اصلاح فوری بازار خودرو از مهرماه 1400 از دست داد و به گفتن سخنان مبهم بسنده کرد و وعده 6 ماه بعد داد و در 6 ماه موعود هم(اسفند) هیچ کاری از پیش نبرد. نگاه وزیر صمت دولت سیزدهم به این بخش مهم از بازار اشتباه بود، زیرا خودرو پس از منزل مسکونی دومین مولفه رفاه خانوار است و نباید مانند عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی دولت دوم حسن روحانی که یکی از پایه های ویران شدن اقتصاد کشور در 4 سال اخیر است، آنرا کالایی تجملی و حاشیه ای دانست.
بی عملی وزارت صمت و بازی های فراقانونی هیات عالی نظارت با طرح های مجلس، رهبر معظم انقلاب را ناگزیر از ورود به مساله و انتقاد صریح از حمایت های یکسویه و بی منطق از صنعت خودروسازی کشور کرد. پس از آن رئیس جمهور عازم بازدید از ایران خودرو شد و در همان جا با رونمایی از برنامه های 8 بندی خود، اعلام کرد که باید در یک بازه زمانی 3 ماهه واردات خودرو آزاد شود که یک چرخش اساسی سیاستی به حساب می آید.
کمیسیون تلفیق نیز که واردات 50 هزار دستگاه خودرو سواری را در بودجه 1401 از دستورکار خارج کرده بود، آنرا احیا کرد و توسعه داد و 20 هزار دستگاه خودرو هیبریدی و برقی بدان افزود تا شاهد واردات 70 هزار دستگاه خودرو سواری در سال آینده باشیم.
پیش بینی بازار خودرو
قیمت خودرو از ابتدای سال آینده؛ پس از تصویب لایحه بودجه در شورای نگهبان؛ وارد فاز کاهش شدید قیمتی خواهد شد که این کاهش پس از ورود اولین خودروهای خارجی به کشور تکمیل شده و باعث می شود بازار خودرو وارد فاز اصلاح منطقی شود و خودروفروشان را ناگزیر از احیای سنت های فراموش شده فروش اقساطی کند. اگرچه؛ دشمن شماره یک فروش اقساطی تورم بالا در اقتصاد کشور است که در سال آینده تغییر مهمی نخواهد داشت و به دلیل عدم برخورد بانک مرکزی با بانک های خصوصی، همچنان شاهد تورم بالا در اقتصاد خواهیم بود و همین عامل به ترمزگیر طرح های فروش اقساطی تبدیل می شود و عمق بازار فروش اقساطی را کم می کند.
این کاهش قیمت از دو عنصر تاثیر خواهد پذیرفت. نخست کاهش اندک در قیمت دلار و رسیدن آن به 25 هزار تومان است که اثر خفیفی بر قیمتها دارد. دوم ورود خودروهای مدل 2022 به کشور است که باعث می شود مدل های 2018 کنونی که پرچمدار گرانی هستند با سقوط قیمتی حداقل 30 درصدی مواجه شده و در جایگاه مدل های 4 ساله بنشینند.
آزادسازی واردات و کاهش قیمت خودروهای خارجی باعث می شود خودروهای داخلی اصطلاحا لوکس مانند دنا پلاس اتومات، تارا، شاهین و مانند اینها نیز با کاهش قیمت روبرو شده و حباب خود را تخلیه کنند و به قیمت کارخانه برسند، اما مدل های پرتیراژ دیگر تولید نمی شوند و دولت قید تولید آنها را زده است. چرا؟ حذف تولید مدل های قدیمی تحت عنوان رونمایی از مدل های نو برای مردم فاکتور می شود و قرار است هر سال دو مدل حذف شوند که سمند و پژو 405 در گام اول کنار گذاشته می شوند زیرا دولت خود را ناتوان از افزایش قیمت کارخانه آنها دیده و ادامه عرضه با قیمت های کنونی را نیز به معنای زیان بیشتر می داند. به همین دلیل راهکار همیشگی جادوجنبل و منت گذاشتن بر سر مردم را انتخاب کرده است! نتیجه اینکه خودروسازان بر تولید خودروهای گران مانند دناپلاس اتومات، شاهین، تارا و ... متمرکز می شوند که هم اکنون 17 هزار دلار قیمتگذاری شده اند که می توان گفت 30 درصد گرانتر از قیمت منطقی برچسب قیمتی خورده اند. این قیمت ها در 4 سال آینده تثبیت می شوند تا تورم به آرامی خود را به قیمت منطقی آنها برساند و در این فاصله مدیران دولتی می توانند ادعا کنند قیمت خودروهای داخلی را تثبیت کرده اند!
قیمت خودروهای خارجی مدل 2022 از سال 1401
پس از آزادسازی واردات خودرو، قیمت مدل های 2022 در بازه زیر قرار می گیرد.
- خودروهای ارزان مانند تویوتا یاریس، تویوتا کرولا، هیوندای آی 20 - 1 میلیارد و 350 تا 1 میلیارد و 500 میلیون تومان
- خودروهای متوسط(سدان بزرگ) مانند تویوتا کمری، هیوندای آزرا، کیا اوپتیما - 2 میلیارد تومان
- کراس اوورهای کوچک مانند کیا اسپورتیج، میتسوبیشی ASX - از 1 میلیارد و 500 تا 2 میلیارد تومان
- کراس اوورهای متوسط مانند کیا سورنتو، هیوندای سانتافه، میتسوبیشی اوتلندر، رنو کولئوس، تویوتا راوفور و ... - از 1 میلیارد و 700 میلیون تومان تا 2 میلیارد و 500 میلیون تومان
خواهد بود که طبیعتا باعث ریزش شدید در مدلهای 2018 صفر کیلومتر کنونی می شود که از طرف مالکان در 4 سال اخیر حفظ شده و یا بین سرمایه گذاران بدون اینکه استفاده شوند دست به دست شده اند.
به نظر نمی رسد که بازار خودرو ایران در سال آینده و یا حتی در 4 سال آینده به سمت وضعیت متوسط جهانی حرکت کند، اما از وضع خجالت آور 4 سال اخیر فاصله گرفته و به جایگاه بلندمدت اقتصاد ایران باز می گردد که ابزاری برای تحقیر مردم با انباشتن خیابان ها از مدل های منسوخ و بی کیفیت است و واردات 70 هزار دستگاه در سال باعث تغییر اساسی در وضعیت کنونی نمی شود. سیاستی که به اسم حمایت از تولید باعث به کارگیری لشکری از مدیران سیاسی در شرکت های خودروسازی شده است، همچنان ادامه پیدا می کند. ساختار تصمیم گیری کشور به گونه ای است که نتوانست یک مساله ساده را حل کند و در نهایت این مشکل خودساخته مدیران دولتی با ورود رهبر معظم انقلاب حل شد. چنین ساختاری دارای ایرادهای اساسی است و بدون رفع آن ایرادها نمی توان به حل مشکلات امیدوار بود.
پایان/
نظر شما