به گزارش تحریریه، تارنمای «الخلیج اونلاین» در گزارشی درباره موضع کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس درباره تحریم های ضد روسی نوشت، بسیاری از کشورهای جهان، حمله روسیه به اوکراین را محکوم کردند. آمریکا و کشورهای اروپایی تحریم هایی را علیه روسیه اعمال کردند. این در حالی است که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تنها خواستار پایان دادن به جنگ و آغاز مذاکرات شدند.
پس از اینکه آمریکا و کشورهای اروپایی پیش نویس طرحی را برای صدور قطعنامه ضد روسی به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کردند امارات به عنوان عضو موقت شورای امنیت سازمان ملل به این طرح پیشنهادی رای نداد. این موضوع سبب خشم آمریکا شد. بیانیه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس درباره جنگ هم دارای ابهاماتی بود و با رد هرگونه تنش از سوی دو طرف روسی و اوکراینی، خواستار کاهش تنش ها و برقراری صلح در کییف شد.
«عبدالعزیز محمد العنجری» موسس و رئیس اجرایی مرکز پژوهش ها و بررسی های «ریکونسنس» کویت در این زمینه گفت کشورهای منطقه خلیج فارس به طور کلی تمایل دارند که با کمک های انسان دوستانه نقش میانجی را در بحران اوکراین بازی کند. اما در شرایط قطب بندی های بین المللی و افزایش فشارها این کشورها نمی توانند بی طرف باشند. این کشورها دیگر مانند گذشته شتابی برای تایید مواضع آمریکا که از ویژگی های سیاست خارجی این کشورها بود، ندارند.
وی افزود آرامش و سکوت برخی کشورها در شرایط کنونی بیانگر سامان دهی پرونده ها و مشخص کردن اولویت ها بر پایه سود و زیان این کشورها است. اگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مجبور به انتخاب شوند بدون تردید بیشتر آنها همپیمان آمریکا خواهند بود. اما این بار موضع کشورهای عربی در مقایسه با بحران های گذشته متفاوت و عملگراتر خواهد بود و تلاش می کنند بدون به صورت خودکار از کشورهای غربی پیروی کنند منافع خود را در نظر داشته باشند. اگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس موضع همسو با آمریکا را در پیش گیرند باید به منافعی به ویژه در پرونده های سوریه، یمن و لبنان دست یابند. خودداری امارات از رای به طرح پیشنهادی آمریکا و کشورهای غربی در شورای امنیت هم بیانگر تغییر تدریجی شاخص ها در تعامل با آمریکا است.
«محمد فتوح» تحلیل مسائل کشورهای اروپایی هم درباره احتمال همراهی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با آمریکا و کشورهای غربی در تحریم های ضد روسی گفت که روابط کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با روسیه از طریق هماهنگی و سرمایه گذاری در زمینه نفت و گاز، پیچیده و در حال توسعه است. کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس چندین سال است که تقویت روابط خود با روسیه را به ویژه در دوره «باراک اوباما» رئیس جمهوری اسبق آمریکا هدف گذاری کرده اند. زیرا آنها احساس می کردند که آمریکا از سیاست حمایت از این کشورها چشم پوشی کرده است. از این رو، انتظار نمی رود که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در تحریم های ضد روسی در کنار غرب بایستند. موضع کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه امارات و عربستان به موضع روسیه نزدیک تر است.
روزنامه الخلیج اونلاین در بخش دیگری از گزارش خود درباره روابط اقتصادی روسیه و کشورهای عربی آورد: طی سال های اخیر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به روابط خود با رقبا و دشمنان آمریکا به ویژه روسیه و چین در عرصه اقتصادی تنوع بخشیده اند. تجارت میان روسیه و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که در سال ۲۰۱۶ میلادی ۳ میلیارد دلار بود در سال ۲۰۲۱ به رقم ۵ میلیارد دلار رسید و عربستان و امارات در این زمینه پیشتاز بودند.
قطر هم یکی از سرمایه گذاران خارجی در روسیه به شمار می رود که حجم سرمایه گذاری آن به ۱۳ میلیارد دلار می رسد. در سال ۲۰۲۰ روسیه حدود ۱.۲۵ میلیارد دلار کالا به عربستان صاد کرد. همچنین صادرات روسیه به عمان در این سال به ۲۳۶ میلیون دلار، کویت به ۵۷۷ میلیون دلار و به بحرین به رقم ۳۵.۳ میلیون دلار رسیده است.
پایان/
نظر شما