چرا سعد حریری به فعالیت سیاسی خود پایان داد؟

«سعد الحریری» رئیس جریان المستقبل لبنان با کناره گیری از فعالیت های سیاسی خود سعی دارد ضمن مظلوم نمایی از ریاض امتیازات مالی را دریافت کرده و مانع ورشکستگی مالی و سیاسی خانواده حریری شود.

به گزارش تحریریه «سعد الحریری» رئیس جریان المستقبل لبنان دوشنبه گذشته با صدور بیانیه‌ای انصراف خود از مشارکت در انتخابات پارلمانی آینده این کشور و تعلیق فعالیت خود در عرصه سیاسی را اعلام کرد.

به اعتقاد ناظران، «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان نقش پررنگی در کناره گیری الحریری از فعالیت های سیاسی در لبنان داشته است. رئیس جریان المستقبل با این اقدام خود خواسته است یک شوک دوگانه به وجود آورد. یکی اینکه او می خواست میان هواداران خود که بارها وی را به دلیل عملکرد سیاسی اش، سرزنش کرده اند شوک ایجاد کند و خود را به عنوان قربانی توطئه معرفی کند و همدردی آنها را به سوی خود جلب کند. همچنین او با این اقدام خواسته است مقامات سعودی را وادار کند تا در رفتار خود درباره الحریری بازنگری و از تصمیم خود برای ورشکست کردن مالی و سیاسی الحریری چشم پوشی کنند.

تارنمای «العهد» لبنان در گزارش خود به قلم «علی العبادی» در این زمینه نوشت، اگر انتخابات پارلمانی آینده لبنان نبود شاید دلیلی برای بازگشت الحریری به بیروت و در پیش گرفتن چنین موضعی وجود نداشت. در رفتار نمایندگان و رهبران جریان «المستقبل» برای تعامل با موضوع انتخابات اضطراب و تشویش دیده می‌شود. 

سعد الحریری به دلیل فشارهای عربستان به نقطه ناامیدی رسیده و این فشارها با وجود همه تلاش‌های الحریری برای اعلام همبستگی با عربستان به مناسبت های گوناگون کم نشد. تارنمای العهد افزود: دو دلیل برای کنار گذاشتن سعد الحریری از حلقه لطف خاندان پادشاهی سعودی وجود دارد. یکی مربوط به اوضاع داخلی عربستان است و دیگر مربوط به اوضاع سیاسی لبنان و همچنین موضع حریری درباره حزب الله است. ولیعهد عربستان از وی خواسته است با حزب الله مقابله کند و الحریری این را به معنای جنگ داخلی در لبنان می داند. 

طبق این گزارش، تردیدی نیست که خاندان الحریری از زمان رفیق الحریری نقش سیاسی خود را در سایه روابط استوار با «فهد بن عبدالعزیر» پادشاه اسبق عربستان به دست آورده اند. این روابط به همکاری تجاری منجر شد و شرکت سعودی «اوجیه» متعلق به رفیق الحریری به سرعت رشد کرد و در آمد آن به میلیاردها دلار رسید. این روابط پس از ترور رفیق الحریری در سال ۲۰۰۵ محکم ماند و سعد مسوولیت های سیاسی و مالی را به جای پدر تحویل گرفت. اما با روی کار آمدن نسل دوم خاندان سلطنتی سعودی شرایط تغییر کرد و پس از افشای یک فایل صوتی از الحریری که به مذاق «محمد بن نایف» ولیعهد سابق عربستان خوش نیامد روابط به سردی گرائید. محمد بن سلمان هم که پس از بن نایف ولیعهد شد به الحریری مانند کسی نگاه می‌کرد که براساس منافعش با تعدادی از شاهزادگان که در مسیر رسیدن بن سلمان به قدرت مقابله می کنند هم‌پیمان شده است.

بن سلمان پس از اینکه به عنوان ولیعهد عربستان برگزیده شده اقدامات خود را برای گرفتن منابع قدرت از رقبایش آغاز و آنها را مجبور کرد بخش مهمی از ثروت و شرکت‌های خود را واگذار کنند. سعد الحریری نیز این هزینه را از طریق شرکت سعودی «اوجیه» پرداخت کرد و این شرکت ورشکست شد.

اینگونه شد که شکست مالی الحریری مقدمه‌ای برای شکست سیاسی وی شد. در سال ۲۰۱۷ در حالی که الحریری از سوی عربستان دعوت شده بود به این کشور رفت، اما تحت فشار ریاض مجبور به قرائت استعفانامه خود شد. 

 العهد افزود: دلیل دوم، پافشاری بن‌سلمان برای مقابله سعد الحریری با حزب‌الله بود اما «سمیر جعجع» رئیس حزب «القوات اللبنانیه» در تخریب جایگاه الحریری نزد ولیعهد عربستان نقش داشت و جای وی را به عنوان یک مهره بهتر برای مقابله با حزب‌الله گرفت. سفیر سعودی در لبنان که در محل اقامتش را به روی الحریری قفل کرده به طور پنهان و آشکار به محل اقامت سمیر جعجع می‌رود.

در این راستا هفته جاری  فیلمی در شبکه‌های اجتماعی درباره گردهمان هوادارن الحریری در «بیت الوسط» در محل اقامت الحریری در غرب بیروت منتشر شد که به عربستان ناسزا می‌گفتند. همچنین حامیان سعد الحریری برخی از تصاویر بن سلمان ولیعهد عربستان را نیز از خیابان‌های بیروت به زیر کشیدند.

تارنمای العهد در بخش پایانی گزارش خود آورد، شگفت آور نیست که هواداران الحریری به طور مستقیم به محمد بن سلمان حمله کردند. آنها در تظاهرات خود تعلیق موقت فعالیت سیاسی الحریری را محکوم کردند. همچنین آنها به سمیر جعجع که برای به دست آوردن آرای اهل سنت در انتخابات آینده تلاش می کند حمله کردند. گویا الحریری با این اقدام خود خواسته است شوک دوگانه ای را به وجود آورد. یکی اینکه او می خواست میان طرفداران خود که بارها وی را به دلیل عملکرد سیاسی اش سرزنش کرده اند شوک ایجاد و خود را به عنوان قربانی توطئه های داخلی و خارجی معرفی کند. همچنین او با این اقدام خواسته است مقامات سعودی را وادار کند تا در رفتار خود درباره الحریری بازنگری کنند و تصمیم خود برای ورشکست کردن مالی و سیاسی الحریری را تغییر دهند.

پایان/

۸ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۲:۰۰
کد خبر: 16242

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 6 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • محمد IR ۱۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۸
      0 0
      چون نوکر و برده ی عربستان سعودییه بدبخت بی‌وطن