به گزارش تحریریه، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر سرشناس جهان عرب در گزارشی در روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» نوشت، هنگامی که دولت آمریکا خانواده دیپلمات ها را از اوکراین خارج می کند و «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا از مردم اوکراین می خواهد برای مقابله با روزهای سخت آماده باشند و «ولادیمیر زلنسکی» رئیسجمهوری اوکراین نیز از نگرانی مردم کشورش نسبت به تحولات در مرزهای اوکراین با روسیه می گوید، طبیعی است که بسیاری انتظار داشته باشند اوضاع اوکراین به سوی جنگی سخت پیش رود.
راه حل های دیپلماتیک رفع بحران اوکراین، پس از شکست مذاکرات بین «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه و «جو بایدن» رئیس جمهوری امریکا به بن بست رسیده است. اکنون گزینه نظامی یکی از مهمترین و محتمل ترین گزینه ها است. حمله روسیه به شرق اوکراین نزدیک است و هر لحظه احتمال وقوع آن انتظار می رود.
نیروهای روسیه به طور مستمر در مرزهای اوکراین مستقر هستند. شمار این نیروها فراتر از یک صد هزار سرباز است که به انواع تانک و موشک مجهز هستند. این در حالی است که همزمان سلاح ها و موشک هایی هم از انگلیس، فرانسه و کشورهای حوزه بالتیک وارد اوکراین می شوند.
در بخشی از گزارش روزنامه رای الیوم آمده است، آمریکا با درخواست مسکو برای ملحق نکردن اوکراین و گرجستان به ناتو و همچنین عقب نشینی موشک های خود از رومانی و بلغارستان مخالفت کرده است. از این رو، روسیه گزینه دیگری غیر از حمله به شرق اوکراین نمی بیند. چیزی که غرب را نگران کرده آن است که روسیه در دوره پوتین دو بار طی ۱۰ سال گذشته به اوکراین حمله کرده است و اکنون هم برای حمله سوم تردید به خود راه نمی دهد.
در طرف مقابل، میان کشورهای غربی شکاف وجود دارد. آلمان مخالف هرگونه راه حل نظامی درباره روسیه است. اروپا ضعیف است و نمی تواند بدون آمریکا از خود دفاع کند و این امر ناشی از موفقیت پوتین است که توانسته شکافی را میان کشورهای اروپایی به وجود آورد.
به نوشته رای الیوم، پوتین که خود را میراث دار قانونی اتحاد شوروی سابق می داند هرگز شکست بزرگی که ناتو به شوروی وارد کرد، فراموش نمی کند. آنها با فروپاشی شوروی شرکت ها و زیر ساخت های آن را از بین بردند و مردم کشورش را گرسنه نگه داشتند.
پوتین دیگر نمی خواهد این سناریو درباره روسیه تکرار شود. او نمی خواهد جمهوری های شوروی سابق از مسکو جدا شوند و از نظر سیاسی، نظامی و اقتصادی متحد غرب شوند. اعزام ۲ هزار و ۵۰۰ سرباز روسی با سلاح های سنگین به قزاقستان زنگ خطری برای جمهوری های آسیایی و اروپایی شوروی سابق بود که تلاش می کنند از روسیه فاصله بگیرند. حضور نیروهای نظامی روسیه در مرزهای شرقی اوکراین هم بیانگر این موضوع است.
روزنامه رای الیوم درباره واکنش احتمالی آمریکا به حمله روسیه به اوکراین نوشت: بایدن تهدید کرده است تحریم های اقتصادی بی سابقه ای را علیه روسیه اعمال خواهد کرد. شاخص های اولیه نشان می دهد که برجسته ترین نوع این تحریم ها کاهش مشتریان گاز روسیه در اروپا به میزان ۴۳ درصد و مشتریان نفت آن به میزان ۲۰ درصد خواهد بود. این موضوع ضربه کمرشکنی را به خزانه روسیه وارد خواهد کرد. همچنین روسیه از نظام مالی جهان اخراج خواهد شد.
به نوشته رای الیوم، بایدن از شیخ «تمیم بن حمد ال ثانی» امیر قطر خواسته است که به آمریکا سفر کند تا با او موضوع گسترش خطوط گاز قطر به اروپا را بررسی کند. واشنگتن می خواهد گاز قطر جایگزین گاز روسیه و خطوط گازی «نورد استریم» شود.
هنوز مشخص نیست که امیر قطر چه واکنشی به این درخواست بایدن خواهد داد. اگر وی خواسته بایدن را بپذیرد خشم مسکو و پوتین را به دنبال خواهد داشت. اگر هم امیر قطر این درخواست را رد کند شاهد خشم آمریکا خواهد بود که دارای پایگاه نظامی «العدید» به عنوان بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه است.
روزنامه رای الیوم در بخش پایانی گزارش خود آورد: به کشورهای عربی به ویژه در حاشیه خلیج فارس توصیه می شود که در آینده نزدیک بر روی حمایت های آمریکا تکیه نکنند. آمریکا طی هفته ها و ماه های آینده گرفتار خواهد بود و برای حل مشکلات این کشورها کاری نمی کند. آنها باید تلاش کنند مشکلات خود را یا به تنهایی یا با کمک ایران حل کنند.
پایان/
نظر شما