تهران - تحریریه - وحید جلال زاده در یادداشتی به بررسی ابعاد پنهان همه پرسی کردستان عراق پرداخت.
رويداد مهم اين روزهاي منطقه ،اعلام همه پرسي در كردستان عراق است كه از همان ابتدای روزهاي سقوط صدام در يك خطاي راهبردي ،به آن "اقليم "خطاب كردند و اين بهانه اي شد براي طي روند جدايي از مام وطن.
هر كسي كه در اين سال ها به اربيل ،سفر كرده است مي تواند گواهي دهد كه از همان آغاز كار اقليم،حضرات مسئول كردستان عراق در هماهنگي با دول بيگانه آمريكا و رژيم صهيونيستي در پي جدايي از عراق متحد بودند.
نگاهي گذرا به حوادث بعد تضعیف و تلاشي عثماني و خط كشي هاي من درآوردي غربي ها خصوصا انگليس مكار در تايين مرزهاي كشورهاي اسلامي به خوبي نشان مي دهد كه با شناخت ميداني كه روباه حيله گر از ملت ها و جزئيات زبان و نژاد و مذهب آنها داشت،به گونه اي كشورها تقسیم شدند كه زخمهاي پنهاني در دل آنها به عاریت گذاشته شد.
لبنان ،فلسطين ،عراق و... نمونه هاي بارز آن مي باشند.نمونه لبنان و چينش سياسي حكومت كه رئيس جمهور مسيحي ،رئيس مجلس شيعي و نخست وزير سني را در ساختار سیاسی آن تعریف کرده اند. عملا قدرت و اكثريت مسلمان را به دوشقه سني -شيعه تقسيم و از دل آن اكثريت مسيحي را شكل داد که اين موضوع سال ها باعث درگيري هاي قومي در لبنان بود.
كشور عراق با اكثريت مسلمان ،بعد از سقوط صدام و ورود آمريكائي ها ،تقسيم قدرت شبيه به لبنان را تجربه کرد.رئيس جمهور كرد،نخست وزير شيعه و رئيس مجلس سني ،با اين قيد كه هر كدام از اينها دومعاون از از آن دو ديگري خواهند داشت و اين خود پايه گذاري يك اختلاف و تنش در آينده است.
سني هايي كه تا ديروز بر همه اركان عراق حكومت مي كردند ،اينك فقط رياست مجلس را برعهده دارند. و كردهایی كه هميشه مورد ظلم حكومت مركزي بوده و هيچگاه در سطوح بالای حكومتي جايي نداشتند ،الان رياست جمهوري عراق را در دست دارند و شيعيان نيز كه اكثريت در عراق را داشتند و البته در حكوت قبلي به حساب نمی آمدند،حال، نخست وزيري را به چنگ آورده بودند.
سياستمدار كرد عراقي شناخته شده تر ،جلال طالباني بود كه با اجماعي كه حاصل كرد اولين رئیس جمهور كرد عراق شد. بارزاني،دیگر سیاستمدار کرد كه خود را در سطح اول قدرت عراق نمي ديد و با توجه به اختلافات تاریخی دو حزب كردعراقی،طبق توافق به اقليم كردستان عراق رضايت داد ولي مي شد اعتراض را در چهره و رفتارهاي او ديد.
او با استقرار كامل در اربيل و با استفاده از قدرت كردهاي مسلح و از همه مهمتر دوري از درگيري هاي مركز و جنوب عراق و با كمك و همفكري آمريكائي ها ،كردستان عراق و خصوصا اربيل را در قواره يك پايتخت به پيش برد.رونمایی از پرچم مستقل، گشايش كنسولگري هاي بسياري از كشورهاي منطقه و اروپايي،گسترش فرودگاه و پروازهاي خارجي،احداث بزرگراهها و مراكز خريد و ديدارها و سفرهای خارجي بارزاني و نخست وزير اقليم ،همه و همه دست بدست هم دادند تا بارزاني احساس استقلال از حكومت مركزي نمايد.
بارزاني تا كنون چندين بار ،اقدام به تحركاتي بر ضد بغداد نموده و حتي يكي دو بار قبلا نیزمسئله همه پرسي و تشكيل يك دولت مستقل را مطرح نموده بود .اما هر دفعه به دلائلي منتفي شده و از دستوركار خارج مي شد. گفتني است در فرايند خيانت برخي از مسئولين عراقي در تصرف بي سرو صداي موصل ،حرف و حديث هايي نيزاز تباني و كمكهاي اربيل به داعش مطرح بود.
حضور شركتهاي غربي ،آمريكايي و شركتهاي پوششي رژيم صهيونيستي در كردستان عراق و خاصه در اربيل غير قابل كتمان است و اين باز مي گردد به ارتباطات دوره چريكي احزاب كرد عراقي با سرويسهاي موساد و سيا در سالهاي مبارزه با صدام.
ايران برخلاف تركيه ،علي رغم گلايه ها واعتراض نسبت به حضورو فعالیت ضدانقلاب خود در حوزه سرزميني كردستان عراق در این سال ها ،اما در گذشته شريك روزهاي تلخ و شيرين كردهاي عراق بوده و بسياري از رهبران و بزرگان كرد عراقي با خانواده هايشان در ايران پناه گرفته و زندگي كرده اند وعلاوه بر آن آغوش خود را بر روي پناهندگان كرد عراقي باز گذاشته بود.
تركيه در سال هاي گذشته بارها با جنگنده هاي خود خاك كردستان عراق را بخاطر حضور پ ك ك بمباران و نيروي زميني خود را مكررا از مرزهاي عراق به داخل كردستان عبور داده است،اما ايران با همه نگراني هاي خود دست به چنين اقدامات خلاف عرف ديپلماتيك نزده و تماميت ارضي كشور عراق را به رسميت شناخته است.
پس از بيداري اسلامي در منطقه و سعي آمريكا در مديريت آن و همچنين ظهور فرقه شيطاني داعش و آسيب و خسارت فراواني كه به كشورهاي اسلامي وارد كرد ،اينك به نظر مي رسد با فروكش كردن شعله داعش و شكست نقشه محور غربي-عربي-عبري كه با همت ملت هاي منطقه و جبهه مقاومت حاصل گرديده است، طرحي نو براي به آشوب كشيدن منطقه در حال اجراست و اين همان زخم پنهان مرزهاي من درآوردي انگليسيهاست كه امروز به دملي تبديل شده كه بايد چرك آن منطقه را متعفن نمايد.
برخلاف دولت مركزي عراق و كشورهاي همسايه و البته دوستان عراق در جهان ،رژيم صهيونيستي آشكارا از همه پرسي و جدایی كردستان ازعراق حمايت كرده است.آمريكا نيز كه در اين چند سال گذشته با انجام يك سري عمليات ديپلماتيك نقش اول را در روند جدايي كردستان از عراق برعهده داشته ،الان يكي به نعل مي زند و يكي به ميخ!
آنچه كه روشن است ،بارزاني و همقطاران وي وارد بازي خطرناكي شده اند و مردم كرد مسلمان منطقه را وارد طرحي مي كنند كه سرانجامش نامعلوم و با ريسك بالاست.
چرا وقتي كه روزهاي پاياني كابوس داعش در منطقه را سپري مي كنيم به يك باره زمزمه همه پرسي و استقلال كردستان از عراق مطرح مي شود.اين روزها ،مسلمانان در شادي شكست نهایی داعش روزشماري مي كنند و به اميد صلح و روزهاي امني هستند كه فرزندانشان بي دذغدغه از منزل خارج شده و به بازي كودكانه بپردازند.
مجلس و دولت عراق ،رسما اين همه پرسي را غير قانوني و خلاف تماميت ارضي عراق اعلام نموده اند. نخست وزیر عراق طی مصاحبه ای در اظهار نظری بی سابقه ضمن رد همه پرسی در کردستان ،آمادگی دولت برای حل بحران از طریق نظامی را گوشزد کرد. شورای عالی امنیت ملی عراق نیز با برگزاری همهپرسی جدایی کردستان مخالفت کرد.پس اين همه اصرار و تكروي ،آنهم در اين روزهاي نصر و پيروزي ارتش و نيروهاي عراقي بر داعش و بازپس گيري موصل و تلعفر براي چيست؟
واضح است که برخی از رهبران کرد عراقی در داخل زمین دشمن بازی می کنند و برای بهانه های واهی و طرح برخی اختلافات با دولت مرکزی ،می خواهند دست به اقدامی با هزینه های بالا بزنند.همه پرسی برای جدایی از عراق نه از حیث دلائل و نه به جهت تامین آینده به نفع ملت عراق نمی باشد و متضرر اصلی آن مردم کرد منطقه خواهد بود.
موضع جمهوری اسلامی در این میان روشن تر از هر موضوع دیگر است.در حالی که دولت و دستگاه دیپلماسی مانند دیگر قضایای جهان اسلام و منطقه فاقد سرعت عمل و صراحت در اعلام مواضع هستند ، مقام معظم رهبری در این باره صراحتا فرموده اند “جمهوری اسلامی ایران بهعنوان همسایه، با برخی زمزمهها مبنی بر برگزاری همه پرسی برای جدایی یک بخش از عراق مخالف است و دامن زنندگان به این موضوع را مخالفان استقلال و هویت عراق می داند.”
در کناربیان خیرخواهانه رهبری عزیز ،دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در موضع گیری بسیار شفاف و رسمی ،به مسئولین خودسر کردستان عراق در مورد ادامه مباحث تفرقه افکن و دشمن پسند در خصوص جدایی از عراق هشدار داده و جمهوری اسلامی را متعهد به عراق متحد دانست . او همچنین افزود:" توافقات مرزی صرفا با محوریت دولت مرکزی عراق پابرجا بوده و جدایی اقلیم کردستان از دولت مرکزی عراق به معنای مسدود شدن تمامی معابر و گذرگاههای مشترک مرزی خواهد بود."
هم اکنون آقای روحانی برای شرکت در اجلاس سالانه سازمان ملل در نیویورک به سر می برد .انتظار از ایشان این است که از فرصت حضور در سازمان ملل استفاده کرده و ضمن اعلام قاطع دیدگاه جمهوری اسلامی در باب جدایی طلبان کردستان عراق، در پی اجماع سازی جهانی و منطقه ای علیه این اقدام غیرسازنده در محیط بین الملل باشد.
همچنین وزارت خارجه می تواند در یک هماهنگی با عراق و ترکیه ،جلسه ویژه ای را در باب هشدار نسبت به این تصمیم خطرناک در نیویورک ترتیب داده وافکار عمومی جهانیان را از خسارات چنین اقداماتی آگاه ساخته و با توسل به قوانین بین المللی مانع چنین حادثه شومی در منطقه حساس غرب آسیا گردد.
اظهر من الشمس است که پشتیبانی سیاسی و بین المللی پروژه جدایی کردستان عراق یک طرح آمریکایی- صهیونیستی برای تقویت محور غربی-عربی-عبری ، به چالش کشیدن محور مقاومت و تضعیف و تجزیه کشورهای اسلامی ،آنهم در روزهای پایانی طرح داعش همین محورشرارت برای آتش افروزی در منطقه است.
جمهوری اسلامی و محورمقاومت منطقه بایستی تمامی قدرت میدانی و سیاسی خود را در جهت جلوگیری از این طرح جدایی طلبانه بکار گرفته و نسبت به مضرات و خسارات آن ،روشنگری کرده و ملت های منطقه را نسبت به آثار و عواقب خطرناک آن آگاه سازد.
مردم کرد منطقه ،خصوصا کردستان عراق بایستی در این برهه حساس ،شعور و آگاهی خود را به نمایش بگذارند و نشان بدهند شریک طرح دشمن شاد کن صهیونیست ها نخواهند شد.علما ،نویسندگان و دانشمندان و تمامی کسانی که در بین افکار عمومی صاحب جایگاه می باشند باید به رسالت تاریخی خود عمل کرده ،به میدان بیایند وبرای جلوگیری از فاجعه پیش رو با روشنگری های خود نقش فعال تری ایفا نماین.
وحید جلال زاده
نظر شما