تهران - تحریریه - برخی رسانه های غربی استقلال کردستان عراق را «Kurdexit» نامیده اند که یادآور خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است. بسیاری از تحلیل ها جهان را آماده پذیرش کشور مستقل کرد نمی دانند.
به گزارش
تحریریه، کارشناسان مطرح شدن موضوع همه پرسی را حربه مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان برای کسب امتیاز بیشتر از دولت مرکزی عراق می دانند زیرا حکومت اقلیم به ایمن موضوع واقف است که از قدرت و مشروعیت کافی در عرصه داخلی و بین المللی برای استقلال برخوردار نیست؛ به ویژه اینکه همه کشورهای همسایه اقلیم با این اقدام مخالف هستند. اربیل در بلند مدت و با کسب امتیاز کردستان می تواند زمینه ها را برای کسب استقلال آماده تر سازد.
اقلیم به عنوان یک ابزار هدف را تشکیل کنفدراسیون عراق قرار داده است. این امر می تواند نخستین گام اجرایی برای خاورمیانه بزرگ کاخ سفید باشد.
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا در گزارشی همه پرسی کردستان عراق را تنها امری برای استقلال ندانست و افزود: با اینکه این امر با انتقاد کشورهای منطقه، دولت عراق و حتی آمریکا روبرو شده است اما این روند موجب بی ثباتی در عراق و خاورمیانه خواهد شد.
کردها فراتر از استقلال از این همه پرسی به دنبال تضمین بازسازی بنیادین روابط میان دولت اقلیم کردستان و دولت در بغداد هستند. حتی این موضوع در یکی از بیانیه های اخیر کردها به دولت عراق مشهود است که در آن آمد تمایل آن ها حل و فصل مسائلی به غیر از استقلال به ویژه کنفدارسیون سازی عراق و کردستان است.
به نوشته این روزنامه آمریکایی مقام های کردستان نسبت به چالش ها در راه استقلال آگاه هستند و بیشتر به دنبال آن هستند تا توجه جهانیان را به مسائل کردها جلب کنند
بر اساس این تحلیل کردهای عراق به دنبال ایجاد وضعیتی کنفدرال با دولت بغداد هستند. آن ها هنوز جزئیاتی را از خواسته خود ارائه نکرده اند اما شکل کنفدرال دولت به کردها این توانایی را می دهد که نفت و گاز خود را به صورت قانونی بدون دخالت بغداد به فروش برساند. در این شرایط تنش دو طرف بر سر مناطقی همچون کرکوک، نینوا، دیاله و صلاح الدین نیز پایان می پذیرد(مقام های اقلیم می خواهند حاکمیت این مناطق را به عنوان امتیاز در مقابل صرف نظرکردن از همه پرسی از دولت عراق بگیرند) . این مناطق اکنون در اختیار کردها است اما اکنون مورد مناقشه دو طرف قرار دارند و از نظر قانونی در قلمروی بغداد قرار دارد. در حکومت کنفدرال، کردها در بخشی از بودجه دفاعی و سیاست خارجی عراق مشارکت خواهد داشت و حتی می توانند دیپلمات خارجی داشته باشند.
این روزنامه آمریکایی مدعی است: این شکل از حکومت به نفع هر دو طرف و آمریکا است و به همین دلیل کاخ سفید باید در قبال درخواست برای تعویق همه پرسی شرایط برای ایجاد حکومت کنفدرال را آماده کند. بنابراین کاخ سفید باید شرایط را برای بازنویسی قانون اساسی عراق فراهم سازد.
پایان خبر/
نظر شما