به گزارش تحریریه، یکی از مصائب سیاستگذای در ایران فهم غلط تصمیم سازان و تصمیم گیران از شناخت آثار متغیرها بر اقتصاد و جامعه است که نه از منطق نظری و علمی تبعیت می کنند و نه به تجارب بشری و داخلی اعتقاد دارند. این مساله در ماجرای دلار 4200 تومانی به خوبی خود را نشان داده و شاهدیم که بسیاری از مسئولان که ذی نفع هم نیستند گمان می کنند پرداخت ارز ترجیحی کمک به مردم بوده و حالا نگران آثار و تبعات حذف آن هستند.
در همین رابطه، غلامرضا نوری قزلجه عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در پاسخ به سوالی پیرامون مشکلات این حوزه و اینکه «موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی چه اثراتی در این بخش میتواند داشته باشد؟»، می گوید: من با اینکه آزادسازی و یکسانسازی قیمتها انجام شود و مفسدههای مرتبط با آن از بین برود موافقم، اما با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در این شرایط تورمی موافق نیستم. اولا این یک شرایط تورم انتظاری را ایجاد میکند و غیر از آن در عمل هم یک تورمی خواهد داشت و در نتیجه آن قیمت تمام شده تولید محصولات پروتئینی و لبنیاتی را برای تولیدکننده افزایش میدهد. با توجه به اینکه موضوع ارز در بعضی موارد مثل مرغ اثر بیشتری دارد و با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت متوسط تا سه برابر قیمتها را بالا میبرد که البته در بعضی موراد مانند تولید مرغ احتمالا بیشتر از این هم باشد.
از نظر این نماینده محترم مجلس که عضو کمیسیون کشاورزی مجلس هم هست، با حذف دلار 4200 تومانی قیمت مرغ به 3 برابر کنونی می رسد، یعنی به 120 هزار تومان! که این محاسبه را با سر انگشت به دست آورده است!
وی سپس می گوید: تصور کنید این تورم بیاید روی تورم فعلی که وجود دارد و در کنار آن تورم انتظاری که تحت تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی ایجاد میشود، خیلی برای جامعه سنگین میشود و از سوی دیگر تولید را هم دچار اشکال میکند به این خاطر که به یکباره سرمایه در گردش مورد نیاز بخش پروتئین و لبنیات سه برابر میشود. مثلا یک واحد مرغداری اگر اکنون ۱ میلیارد تومان برای گردش مالی یک دورهای خود نیاز دارد این تبدیل به ۳ میلیارد تومان خواهد شد و طبیعتا سیستم بانکی هم برای تامین آن آماده نیست و این تولید را دچار مشکل میکند.
این جملات را اگر چند بار دیگر هم بخوانید متوجه معنای آن نخواهید شد، چون فاقد معنای دقیق کارشناسی است، اما خطاب به این نماینده محترم باید گفت که قیمت مرغ در هیچ جای دنیا به 4 دلار و بیشتر نرسیده است و در ایران هم نخواهد رسید.
اینکه گمان می کنند دلار 4200 تومانی حذف شود قیمت مرغ افزایش می یابد به دلیل این پیش فرض غلط است که گمان می کنند ارز ترجیحی باعث شده است قیمت مرغ پایین آمده و در صورت حذف دلار 4200 تومانی حتما باید افزایش پیدا کند. درحالیکه وجود رانت ارز ترجیحی باعث تحریک ذی نفعان برای دستکاری بازار نهاده و ارز به طور توامان شده و این سیاست را به ضد خود تبدیل کرده که نتیجه آن گران شدن مضاعف قیمت مرغ بوده است. در واقع مردم ایران با یک نوع سیاست خاله خرسه وار مواجه شده اند. هم بیش از 60 میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشورشان بر باد رفته است و هم قیمت کالاهای مشمول را گرانتر از حالت عادی خریداری کرده اند.
این نماینده محترم یک بار هزینه دان و سربار یک مرغداری را با دلار آزاد محاسبه کند به نتیجه می رسد که قیمت تمام شده مرغ چرا هرگز نمی تواند به 120 هزار تومان برسد، و اساسا چرا از خود نمی پرسد که چرا ایران یک باره و به طور اتفاقی پس از تعریف ارز ترجیحی از صادرکننده مرغ به واردکننده مرغ تبدیل شد و یا اینکه پدیده رسوب کالا، آنهم فقط برای نهاده های دامی که مشمول دریافت ارز ترجیحی هستند چیست و چرا واردکننده های نهاده دوست ندارند کالاهای خود را وارد کنند؟
پایان/
نظر شما