بانک های خصوصی تعطیل می شوند

پروفسور مسعود درخشان اقتصاددان برجسته ایرانی بانک های خصوصی را خلاف قانون اساسی دانست و خواستار تجمیع آنها شد.

به گزارش تحریریه، «مسعود درخشان» در نشست سیاست‌های پولی پیشنهادی به دولت سیزدهم در خانه اندیشه‌ورزان گفت: اصلاحات اقتصادی بعد از انقلاب پیاده نشده و دلیل آن این است که مدیران ارشد و رؤسای بانک مرکزی اعتقادی به این موارد نداشته‌اند. تاکنون هیچ رئیس‌کل بانک مرکزی حذف ربا از روابط مالی بانک را در دستور کار قرار نداده است.

این اقتصاددان گفت: امروز نیز بحث حذف ربا در برنامه‌های مدیران دولتی دیده نمی‌شود. متأسفانه چهل سال است سعی داریم در مبارزه با ربا پیروز شویم. بزرگ‌ترین بحران‌های اقتصادی در جهان، ریشه در سیستم بانکی داشت. اما سیاستمداران غربی نیز برخوردی با این حوزه نداشته بلکه حمایت مالی از بانک‌ها نیز انجام دادند. این نشان‌دهنده نفوذ سیاسی سنگین بانکهاست و بنده بیم آن را دارم که این اتفاق در کشور عزیز ما هم رخ بدهد.

وی افزود: برخی به ایده تجمیع تمام بانک‌های خصوصی در یک بانک خرده می‌گیرند و آن را ایده‌ای کمونیستی قلمداد می‌کنند. در دوره قبل، بانک‌های دولتی سرآمد بانکداری در کشور بودند. با پیروزی انقلاب، بانک‌های خصوصی ملی شدند. بعد از جنگ تحمیلی بر خلاف قانون اساسی، بانک‌های خصوصی قارچ‌گونه رشد کردند و به یک تهدید برای کشور تبدیل شدند.

درخشان گفت: هر بانک خصوصی بر مبنای ربا شکل می‌گیرد و بر اساس تکاثر ثروت رشد می‌کند. در این بین، بانک مرکزی تنها در حوزه نظارت می‌تواند اثرگذار باشد. اما اگر بحث فعالیت‌های اقتصادی واقعی به عنوان مجوز فعالیت بانک‌ها لحاظ شود هیچ بانک خصوصی نمی‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد. در چنین شرایطی نظارت بی مبناست و اصولاً نمی‌توان از بانکداری اسلامی سخن گفت.

البته بانک‌های دولتی نیز چالش‌های مربوط به بانک‌های خصوصی را دارند. توجه داشته باشید که بانک‌های خصوصی در مسیر ورشکستگی هستند و تنها برای جذب سپرده، ارائه وام‌های کلان در رشته‌های سودآور و سوم حضور در بازارهای سفطه‌بازی رقابت می‌کنند. این بانک‌ها درباره چالش‌های اقتصادی کشور کوچک‌ترین مسئولیتی برای خود متصور نیستند.

پروفسور درخشان گفت: هر بانکی اعم از دولتی و خصوصی اگر به دنبال سفطه‌بازی باشد نمی‌تواند بدون ربا کار کند. راهکار، دولتی کردن بانک‌ها و تأسیس بانک ملی اسلامی است. در این شرایط، زمینه حذف کامل ربا از سیستم پولی کشور فراهم خواهد شد. دریافت‌کننده‌های وام بانکی تنها مبلغی در حد هزینه کارمزد دریافت کنند. در این چارچوب، مسئله خلق نقدینگی و تورم به شکل اساسی حل خواهد شد.

وی افزود: به بهانه چالش‌های کوچک نباید راهکارهای اساسی را فراموش کرد. شبکه بانکی فعلی، نظام اقتصادی کشور را به شکل جدی تهدید می‌کند. در این شرایط، نظارت هم نمی‌تواند خصلت ذاتی بانک‌ها را تغییر دهد.

منبع: تسنیم

پایان/

۶ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۱
کد خبر: 13495

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 6 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 8
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • محمد IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      1 2
      تیتر دروغ میزنید که مخاطب اضافه کنید . خجالت بکشید
      • سعید. و DE ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
        0 2
        کجاش دروغه نابغه؟ بانکهای خصوصی خلاف قانون اساسی هستند
    • م. ن IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      2 0
      فرض کن بانک خصوصی اصلا نداریم و بانک دولتی تشکیل بدهید به سبک اسلامی و بیدون ربا و بعد صحبت راه بیانداز که چگونه این بانکها دارندکار و فعالیت میکنه. شما حتی یک وام کوچک قرض الحسنه هم انجام نمیدهید.
    • علي IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      1 1
      بانك داري وسيستم بانكي كشوربايد كلا ازريشه وبن تغيير يابدودرخدمت اقتصادكشور ورفع مشكلات مردم وتسهيل أمور اقتصادي باشد نه مركزدرامد براي مسيولين بانكها وعده اي خاص باشد كه حتي به مردم وكشوركمك كه نمي كنند كه هي چ ،ضرر هم دارند
    • امیر IR ۱۵:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      1 0
      مصداق ربا بین شخص حقیقی با شخص حقیقی میباشد نه شخص حقیقی با یک نهاد و سازمان لطفا مطالعه کنید بعد نظر بدهید
    • ناشناس IR ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      1 1
      بنده نه اقتصاد دانم نه تاجر حدود سی سال پیش گفتم بانک‌ها دارند ثروت را از مردم بیچاره قشر ضعیف با سود بالا میگیرند وله جیب یک عده لاشخور می‌ریزند امروز داریم می بینم که بانکها چه خیانتی در حق مردم کردن مسیولین واقعا نمی دانستند یا نخواستن جواب خون شهدا با کیست
      • سعید IR ۰۸:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۸
        0 0
        دوست عزیز اگر فکر میکنی بانکها پول مردم رو میخورن بهتره پولاتو تو بالشت نگهداری کنی در ضمن مگر تمامی بانکها زیر نظر بانک مرکزی و وزارت اقتصاد کار نمیکنن مگر حسابرسی نمیشن؟خود دولت تمامی مدیران بانکی رو انتخاب میکنه پس بهتره جای دیگه ای دنبال مقصر بگردی
    • IR ۲۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      1 1
      چه چیزی این مملکت درست است که نظام بانکداری درست باشد