به گزارش تحریریه، علی خسروشاهی درباره فروش اوراق دولتی در بازار سرمایه گفت: دولت برای تامین بخشی از کسری بودجه و هزینههای جاری مجبور به تامین مالی است که یکی از کم ریسکترین روشهای تامین مالی دولت به جای چاپ و انتشار اسکناس، فروش اوراق در بازارسرمایه است.
زمانیکه حجم انتشار اوراق افزایش پیدا میکند برای جذب سرمایهگذار، باید نرخ اوراق بالا باشد. زمانیکه فشار فروش اوراق از سمت دولت افزایش مییابد بخش زیادی نقدینگی، از بازارهای موازی و بازار سرمایه جذب میشود.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه یکی از راههای تامین نقدینگی، استفاده از شبکه بانکی است بیان کرد: در زمان انتشار اوراق، سرمایهگذارانی که حجم سپرده بانکی بالایی دارند ترجیح میدهند اوراق خریداری کنند، چون این سرمایهگذاری بدون ریسک و با سود بالا است.
بانکها برای اینکه با بحران خروج منابع مواجه نشوند به ناچار مجبور میشوند نرخ سود سپرده بانکی را افزایش دهند و به این ترتیب انتشار اوراق در بازار پولی و مالی تاثیر میگذارد.
وی با بیان اینکه افزایش نرخ اوراق دولتی و سپرده بانکی، در خروج پول از بازار سرمایه بیتاثیر نیست افزود: زمانی که نرخ سود سپرده بانکی و اوراق دولتی افزایش مییابد سرمایه گذاران ترجیح میدهند از بازار پر ریسک و نوسان بورس خارج شوند و در این دو بازار سرمایهگذاری کنند.
کارشناس بازار سرمایه گفت: دولت برای اداره کردن کشور به جای استقراض از بانک مرکزی، انتشار اسکناس و افزایش نقدینگی، از انتشار اوراق استفاده کرده است، زیرا نسبت به سایر گزینهها تبعات تورمی کمتری دارد، اما لطمات زیادی برای بازارسرمایه به همراه دارد.
دولت در فروش نفت دچار محدودیت زیادی است و هزینههای جاری دولت افزایش پیدا کرده است به همین دلیل برای جبران کسری بودجه و تراز کردن پرداختها باید تامین منابع داشته باشد.
با توجه به اقتصاد بینالمللی و داخلی دولت مجبور است از گزینههای کم خطرتری، چون انتشار اوراق در بازار استفاده کند اگرچه این اوراق، برای بازار سرمایه مضر است.
معمولا در ماههای ابتدای سال دولت موفق به انتشار اوراق دولتی در بازار سرمایه نمیشود و در نیمه دوم سال اقدام به انتشار اوراق در بازار سرمایه میکند تا کسری بودجه جبران شود.
کارشناس بازار سرمایه افزود: دولت باید آرامش را در فضای اقتصادی کشور حاکم کند. ثبات در بازارهای ارز، خودرو و مسکن به تثبیت شرایط اقتصادی کشور کمک میکند.
پایان/
نظر شما