یکی از اصلیترین و اساسیترین مشکلات امروز کشور موضوع فساد است. وجود فساد در حوزههای مختلف و از جمله شهرداریها از مهمترین عوامل از بین برنده اعتماد عمومی و تضعیفکننده سرمایه اجتماعی است. این موضوع در سالیان اخیر چنان برجسته شده که تمام نخبگان سیاسی کشور فارغ از گرایشهای سیاسی آنها، از وجود فساد و ضرورت مبارزه با آن سخن میگویند و میتوان مدعی شد که ادبیات مشترکی حول این موضوع شکل گرفته است. در بیانیه گام دوم انقلاب نیز مقام معظم رهبری به این موضوع پرداختهاند و پیگیری مداوم مبارزه با فساد را روشی به سوی گسترش بیشتر عدالت در جامعه ارزیابی کردهاند.
در این بین، یکی از مراکزی که همواره امکان شکلگیری و گسترش فساد در آن وجود دارد، شهرداریها است. در واقع شهرداریها به واسطه ارتباط مستقیم با زمینهای شهری، صنعتی و تجاری و نیز داشتن نقش مستقیم در صدور پروانهها و مجوزهای مختلف به شدت مستعد رشد فساد است. بدیهی است که شهرداری تهران به واسط اینکه پایتخت کشور است، جذابیت بیشتری برای کسانی دارد که در پی بهرهگیری از منابع بیتالمال به سود خود هستند. گزارشهای مربوط به فساد در شهرداری تهران در سالیان گذشته یک واقعیت غیرقابل انکار است که در مواردی منجر به صدور احکام قضایی شده و در موارد دیگری نیز پروندههای فساد آن در مرحله بررسی در محاکم قضایی کشور است.
روشن است که شورای شهر جوان و حزب اللهی متأثر از باورهای مذهبی و انقلابی از یک سو و مطالبه و درخواست مقام معظم رهبری برای جدی گرفتن موضوع فساد و مبارز با آن از سوی دیگر باید بسیار بیشتر متعهد به مبارزه با فساد باشد. اساساً آنچه که در این رابطه اهمیت دارد این است که از وقوع فساد پیشگیری کرد. به عبارت دیگر باید از قبل، با انجام اقدامات مورد نیاز مانع شکلگیری بسترهای فسادزا شد. قوانین موجود راهها و شیوههای مختلفی را برای پیشگیری از فساد در شهرداری در نظر گرفتهاند که در کنار ضرورت توجه به آنها، باید گفت مهمترین ابزار مبارزه با فساد در نهاد بزرگی مانند شهرداری تهران شفافیت است. شفافیت به معنی نور افکاندن بر هر آنچه است که تمایل به پنهان ماندن دارد. شفافیت مبارز روشنی با تاریکی است. در تعبیری عام، تاریکی، زمان مناسب دزدان و مفسدان است. شفافیت به معنی ارجحیت آبهای زلال و روشن بر آب گلآلود است. لذا شورای شهر آینده تهران باید به دنبال شفافکردن تمام عملکردهای شهرداری از مجوزها و اعطای امتیازات گرفته تا امضای قراردادها با نهادها و شرکتهای مختلف باشد. در صورت وجود شفافیت عملکرد شورای شهر و شهرداری زیر ذرهبین و نگاه دقیق رسانهها و کارشناسان قرار میگیرد که به صورت پیوسته به واکاوی عملکرد شورای شهر و شهرداری میپردازند.
روشن است که شفافیت مخالفان جدی دارد؛ مخالفانی از جنس تاریکی و علاقهمند به پنهانکاری که در مقابل آن مقاومت خواهند کرد، چالش ایجاد خواهند کرد و در این مسیر ممکن است به هر ابزار و روشی متوسل شوند. لذا شاید بیراه نباشد که اگر گفته شود ایجاد و گسترش شفافیت به باور، جرأت و تسلیمنشدن افرادی نیاز دارد که به این عنصر مهم برای مبارزه با فساد باور دارند.
فعال اجتماعی و شهری
پایان/
نظر شما