به گزارش تحریریه، طرح مجلس یا به عبارت بهتر طرح حسین زاده بحرینی که برای نگارش آن عمر بیش از دو مجلس صرف شده با دال مرکزی دادن استقلال بیشتر به بانک مرکزی، به رسمیت شناختن پول خصوصی و بانک خصوصی منجر به بدتر شدن نظام بانکی کشور می شود.
پس از هزینه دادن 40 ساله به پای نظام بانکی عجیب ایران که حتی خوبی های نظام های بانکی غربی را هم ندارد، با تصویب طرح حسین زاده بحرینی؛ امکان اصلاح نظام پولی کشور در کوتاه مدت از بین رفته و طبیعتا برای مشخص شدن معایب آن که باتوجه به نظام تصمیم سازی ایران بیش از یک دهه زمان خواهد برد، شیرازه اقتصاد کشور که همین امروز هم در معرض گسست کامل قرار دارد، از هم گسیخته خواهد شد.
حجتالاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه 26 اردیبهشت و در جریان بررسی کلیات طرح اصلاح قانون بانک مرکزی گفت: طرح مسئولیت، اهداف و وظایف بانک مرکزی مشکلات و دغدغههای ربا را برطرف میکند؛ اگر نظام بانکی یک اقتصاد درست نشود موضوع ربا حل نمیشود.
بحرینی درحالی از حل مشکل ربا صحبت می کند که در این طرح؛ پول خصوصی و بازار پول که طبیعتا باعث امکان قیمتگذاری بر پول را فراهم می کند و شکل دهنده و ساختار ربا است، را به رسمیت شناخته، و نمی تواند موضوع ربا را حل کند.
با دادن استقلال بیشتر به بانک مرکزی، خلق پول با شیوه ترکیبی فعلی که بخش اندکی برای هزینه های دولت و بخش اصلی آن به اراده بانک های خصوصی انجام می شود، یک کاسه شده و دربست در اختیار شبکه بانک های خصوصی قرار می گیرد. بانک های خصوصی که برخلاف الفبای شفافیت، پس از 22 سال هنوز هویت مالکان آنها برای مردم ناشناخته است و با آنها مانند نهادهایی مقدس برخورد می شود که نباید پرسید این بانک ها به چه کسانی تعلق دارند.
در تدوین طرح بحرینی از بزرگان مسلم بانکداری اسلامی مانند پروفسور ایرج توتونچیان استفاده نشده و بحرینی تنها به مرحوم سید عباس موسویان ارجاع می دهد که در قید حیات نیست و معلوم نیست شاهد آوردن از کسی که از دار دنیا رفته چه وجهی دارد و آیا بحرینی به دنبال بزک کردن طرح و اعتبار دادن به آن با ذکر نام محترم فقید علم اقتصاد است یا هدف دیگری را دنبال می کند.
سوال بدیهی همه نخبگان علم اقتصاد این است که طرح اصلاح نظام بانکی چرا چنین مرموز و در سایه تهیه شده و چرا از خرد جمعی برای تدوین آن استفاده نشده است؟ چرا بحرینی از حداقل شفاف سازی درباره طرح خودداری کرده و چه جریانی چنین اختیارات گسترده ای را در اختیار این نماینده قرار داده است تا یک نفره برای نظام بانکی کشور طرح بنویسد؟
به جای در بند کشیدن بانک مرکزی با قوانین دقیق و سپردن اختیار آن به دولت به عنوان نهاد دمکراتیک برآمده از رای مردم، طرح بحرینی آنرا مانند گوشت گوسفند تقدیم گله گرگ های بانک های خصوصی می کند.
مجلس شورای اسلامی سال اول را علیرغم تلاش وافر برخی نمایندگان ناکام سپری کرد و اگر به دنبال نهایی کردن طرح نیم بند و پرایراد بحرینی باشد، ضربه جبران ناپذیری بر پیکر اقتصاد نحیف ایران وارد کرده است.
پایان/
نظر شما