به گزارش تحریریه، حسینی رئیس کمیسیون جهش تولید مجلس در بیستمین نشست تخصصی یکشنبههای سیاسی « دولت مردمی و تحول گرا» گفت: آخرین آمارهای رشد اقتصادی منتشر شده حکایت از این دارد که در مجموع رشد اقتصادی در این سال با فروش نفت حدود صفر بوده است البته گزارشهای بانک مرکزی حاکی از رشد اقتصادی تا 3 درصد است اما باید بین عملکرد و رشد تولید در دورههایی که رشد اقتصادی مثبت و منفی است تفاوت قائل شویم.
رشد اقتصادی در این سال یا صفر بود و یا بی رمق، در سالهای گذشته نیز رشد اقتصادی منفی بوده و بعد از اینکه در سال 97 تورم 30 درصد را پشت سر گذاشتیم سال 98 تورم به 40 درصد رسید و آخرین ارقام تورم حکایت از آن دارد که تورم نقطه به نقطه در بهمن ماه افزایش داشته است.
یکی از دلایل اصلی منفی شدن رشد اقتصادی و صفر بودن تغییرات عملکردی رشد اقتصادی به کاهش رشد سرمایه گذاری از سال ۹۳ برمیگردد که در نتیجه درآمدهای سالانه کاهش یافته و در مجموع امسال و یک دهه گذشته دهه چالش تولید بوده و تولید ناخالص داخلی ما نه تنها افزایش پیدا نکرده بلکه تقریبا کاهش پیدا کرده است.
در دهه گذشته تولید ناخالص داخلی کشور افزایش نداشته و علت انتخاب عنوان جهش تولید برای امسال نیز همین است که در مجموع در دهه گذشته عملکرد مناسبی در تولید ملی نداشتهایم بنابراین وقتی یک دهه تولید رشد پیدا نکرده و نوسان رشد داشته ایم و به ویژه در حدود سه سال گذشته رشد اقتصادی منفی بوده نمیتوانیم با یک رشد کند آن را جبران کنیم و باید به سمت برنامههای بلندمدت و جهش گونه برویم و این جهش باید تداوم پیدا کند اما برای این اتفاق نیاز به هماهنگی نهادی است.
یکی از چالشهای جدی در کشور را وجود رانت و فساد و بی ثباتی در بازار ارز است، در سالهای گذشته حداقل ۶۰ میلیارد تومان ارز ۴۲۰۰ تومانی داده شده و الان با احتساب ما به تفاوت آن ۶۰۰ هزار میلیارد تومان ارز داده شده است و به رغم مخالفت وزرای اقتصادی و کارشناسان اقتصادی دولت با چند نرخی بودن ارز وقتی که مجلس تصمیم به اصلاح این سیاست گرفت شاهد هماهنگی و هم افزایی نهادی نبودیم بلکه با یک تقابل نهادی مواجه شدیم.
مشی سیاسی مجلس اصولگرای فعلی هماهنگ با دولت فعلی نیست و سال آینده تغییر دولت را در پیش داریم و امیدواریم این هماهنگی در دوره بعد به وجود آید و مهمتر از اینها به وجود آمدن سازگاریهای نهادی است.
راهکار غلبه بر اوضاع فعلی را تحول نهادی و فناورانه است، یکی از مواردی که کمتر مورد توجه قرار گرفت و این کم توجهی سبب سست شدن رشد علمی کشور شد، رشد علمی است که منجر به فناوری میشود و میتواند به عنوان یک متغییر موثر در تولید باشد و همچنان نیاز به تحریک تقاضا داریم چون متاسفانه در سالهای اخیر سرمایه گذاری کاهش یافته است.
پیشرفتهای خوبی در زمینه تجارت خارجی داشتهایم اما چند سال اخیر صادرات کاهش یافته و همچنان سیاستهایی که اتخاد میشود به تولید و صادرات کم توجهی میشود.
در بخش اخذ اعتبار و تامین مالی دچار مشکل هستیم و میتوانیم دهه گذشته را دهه از دست رفته تولید در نظر بگیریم، اتفاق ناخوشایندی که رشد قطعی تولید را آمیخته با توزیع نابرابر درآمد شده و این نقطه آسیب پذیری طبقات متوسط رو به پایین است که باید به عنوان یک زنگ خطر در نظر بگیریم.
اقتصاد کشور کوچک شده و این کوچک شدن اقتصاد سبب آسیب به طبقات پایین جامعه شده و امروز اعتراضات در بخش عامه جامعه است و از طرفی دنبال این هستیم یک انتخابات پرشور را داشته باشیم که این اقشار باید به انتخابات بپیوندند اما مشاهده می کنیم که امروز روند ثبت نام شوراهای شهر در عموم شهرها بسیار پایین است و این یک مسئله پیش روی مدیران انقلابی است که باید به آن بپردازند.
سال آینده، سال تلاش و کار و همت مضاعف است و تلاش میکنیم بسیاری از موانع سرمایه گذاری و تامین مالی را برطرف کنیم چراکه اگر بخواهیم رشد در جهش تولید داشته باشیم باید بخشهای پیشران را فعال کنیم که این نیاز به تامین مالی در جای جای لایجه بودجه دارد.
پایان/
نظر شما