به گزارش تحریریه روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» در بخشی از گزارش خود به قلم «خمیس بن عبید القطیطی» تحلیلگر عمانی نوشت: رویکرد دولت «بایدن» آن است که به توافق ها و معاهده های بین المللی که دولت «دونالد ترامپ» از آنها خارج شده است، برگردد. از مهمترین توافق هایی که دولت ترامپ به طور یک جانبه از آن خارج شد، توافق هسته ای ایران است. وی پس از خروج از این توافق، تحریم های سختی را علیه ایران اعمال کرد. ایران هم در واکنش به اقدام دولت آمریکا، غنی سازی اورانیوم را از ٣.٧ درصد به ٢٠ درصد و شمار سانتریفیوژها را در تاسیسات هسته ای خود افزایش داد.
تحلیلگر عمانی افزود: اکنون نیز طرف های مربوط به توافق هسته ای و شورای حکام آژانس برای بازگشت به توافق هسته ای در حال لَحظه شماری هستند. زیرا جایگزین واقعی توافق هسته ای، چشم پوشی ایران از تعهدات خود با افزایش نسبت غنی سازی خواهد بود که در این صورت ایران به مقدار لازم اورانیوم برای استفاده در عرصه های مختلف دست خواهد یافت. این موضوع منشا نگرانی کشورهای غربی و همچنین رژیم اسرائیل است.
وی معتقد است رئیس ستاد ارتش این رژیم تهدید کرد تاسیسات هسته ای ایران را هدف قرار خواهد داد. ایران هم اعلام کرده است در صورت بروز هرگونه ماجراجویی از سوی رژیم اسرائیل، تل آویو و حیفا را با خاک یکسان خواهد کرد. درگیری لفظی میان مقامات ایران و رژیم اسرائیل ادامه یافت؛ به طوری که کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران اعلام کرد ایران قادر است در عرض ۳۰ دقیقه رژیم اسرائیل را از روی زمین محو کند. نخست وزیر رژیم اسرائیل چند روز پیش اعلام کرده است که به ایران اجازه دستیابی به سلاح هسته ای را نخواهد داد. به گزارش شبکه «روسیا الیوم»، آیت الله «علی خامنه ای» رهبر انقلاب اسلامی اعلام کرده است اگر ایران بخواهد سلاح هسته ای تولید کند نه اسرائیل و نه بزرگتر از اسرائیل نخواهند توانست، از این موضوع جلوگیری کنند.
در بخشی از گزارش روزنامه رای الیوم می خوانیم: گذشته از تهدیدهای ایران و رژیم اسرائیل، اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی و کشورهای گروه ۱+۵ این موضوع را درک می کنند که باقی ماندن توافق هسته ای در شرایط بلا تکلیفی به سود هیچ یک از طرف ها نیست. زیرا در این صورت ایران با افزایش شمار دستگاه های مدرن سانتریفیوژ در مسیر افزایش غنی سازی گام برخواهد داشت و مانع از ورود بازرسان سازمان آژانس به تاسیسات هسته ای خود خواهد شد. این موضوع اعضای گروه ۱+۵ و آژانس بین المللی انرژی اتمی را در معرض آزمون قرار داده است تا با بررسی مواضع خود به سرعت به توافق هسته ای بازگردند.
در بخش پایانی این گزارش می خوانیم: ایران در مذاکره با گروه ۱+۵ و همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای خود دارای تجربه گسترده ای است. این کشور برای دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای، سیاست صبر راهبردی را در پیش گرفته است. ایران منتظر است که دولت آمریکا ابتکار عملی را برای کاهش تحریم های ایران در پیش گیرد و به توافق هسته ای برگردد و به آن پایبند شود. این در حالی است که آمریکا و سه کشور اروپایی خواهان آن هستند که نخست ایران به توافق هسته ای برگردد و در ادامه از رفع تدریجی تحریم ها سخن به میان بیاید.
نویسنده گزارش تاکید دارد به نظر می رسد درباره اصل بازگشت به توافق هسته ای اختلافی میان دو طرف وجود ندارد، اما هر یک از دو طرف تلاش می کنند پیش از بازگشت به توافق و تعهدات خود یک دستاورد آرمانی کسب کنند.
نظر شما