به گزارش تحریریه، جو بایدن نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تاکنون از بیشترین بخت برای پیروزی در انتخابات ایالات متحده برخوردار است و تقریبا او را می توان پیروز کارزار دانست. وی تلاش دارد با تغییر مسیر سیاست خارجی ایالات متحده، وجهه و اعتبار از دست رفته کاخ سفید در جهان را ترمیم کنید. بایدن هنوز به عنوان رئیس جمهوری رسمی آمریکا اعلام نشده اما نخستین اقدام خود را بازگشت به توافق اقلیمی پاریس بیان کرده است. بایدن همچنین تلاش دارد با بازگشت دوباره به برجام، هم رابطه ویران شده و بی اعتمادی بین واشنگتن با پایتخت های اروپایی را بهبود ببخشد و هم زمینه را برای فشار جهانی علیه ایران و از سرگیری مذاکراتی جامع با تهران اماده کند.
در این زمینه شناخت اعضای مشاوران و نزدیکان جو بایدن در حیطه سیاست خارجی اهمیت خاصی دارد. در تیم سیاست خارجی جو بایدن نام هایی به چشم می خورند که در گذشته در حوزه مسائل خاورمیانه یا ایران فعال بودند یا آنکه در امضای توافق برجام به عنوانی یکی از اعضای تیم پرشمار دولت «باراک اوباما» در پشت پرده نشست ها و مذاکرات نقش آفرینی می کردند. به باور رسانه های غربی، «آنتونی بلینکن» یکی از مهمترین افراد در تعیین جهت حرکت دستگاه دیپلماسی ایالات متحده در دولت احتمالی بایدن خواهد بود.
آنتونی بلینکن (Antony Blinken)
مهمترین و شناخته شده ترین مشاور سیاست خارجی بایدن است که برای کمیته روابط خارجی سنا کار می کرد و برای نزدیک به دو دهه از چهره های نزدیک به معاون رئیس جمهور سابق بوده است. بلینکن در سال ۲۰۰۲ هنگامی که بایدن سناتور دلاویر آمریکا بود در کنار وی قرار داشت. در نتیجه تلاش های وی بود که بایدن به جنگ با عراق رای مثبت داد. این تصمیمی بوده است که به نظر بسیاری از تحلیلگران سیاسی نقطه تاریکی در سابقه سیاست خارجی بایدن به شمار می رود.
بلینکن در دوره حضور بایدن در دولت اوباما هم به عنوان جانشین مشاور امینت ملی وارد کاخ سفید شد.
«گلوبال ریسرچ» پیش بینی می کند، در صورت انتخاب بایدمن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا، بلینکن احتمالا در یکی از پست های ارشد دولتی همچون وزیر امور خارجه یا مشاور امنیت ملی وی منصوب شود.
بلینکن ۵۲ ساله است و بارها در مورد ایران با رسانه ها گفت وگو کرده است. وی در این زمینه تاکید دارد که واشنگتن نباید بار دیگر به توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ برجام باز گردد تا زمانی که ایران رعایت کامل توافق را از سر نگرفته است.
وی تصریح دارد: ایران باید کاملا مطابق توافق هسته ای عمل کند و تا زمانی که این اقدام را به صورت کامل انجام ندهد همه تحریم ها برقرار خواهد بود.
بلینکن بارها در کارزار انتخاباتی بر موضع خود در حمایت از اسرائیل تاکید کرده و تحریم اسرائیل و حمایت از مردم فلسطین را محکوم نموده است. جالب اینجاست بلینکن به شدت مخالف جنبش جهانی تحریم اسرائیل (BDS) است که به دنبال فشار بر اسرائیل از طریق ابزارهای غیر خشن همچون تحریم کالاهای اسرائیل برای مقابله با سوءرفتارهای تلاویو علیه فلسطینی ها است. این درحالی است که کاخ سفید در دوره دموکرات ها و جمهوریخواهان و از جمله بلینکن، بر استفاده از حربه تحریم ها علیه کشورها برای دستیابی به اهداف حمایت می کند.
وی تصریح می کند که مخالف هرگونه مشروعیت دهی به فشارها علیه اسرائیل است چه این این اقدام از طریق جنبش فوق صورت بگیرد یا به وسیله نهادهای سازمان ملل متحد.
پایان/
نظر شما