«بهرام شکوری» رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران در گفت و گو با «تحریریه» در خصوص پیامدهای ناگوار کمبودهای انرژی و قطعی برق وگاز برای صنعت و معدن کشور گفت: هنگامی که کشور فاقد استراتژی مدونی برای حوزه صنعتی- معدنی باشد، داشتن ناترازی در بخش انرژی موضوع چندان عجیبی نیست. زیرا کشوری که به سمت توسعه حرکت می کند و استراتژی های مرتبط با توسعه صنعتی و اقتصادی خود را تدوین می کند نگاه جامعی به تامین انرژی مورد نیاز صنعت و تامین زیر ساخت های تولید انرژی دارد.
وی در این باره خاطر نشان کرد: توسعه در بخش های مختلف اقتصادی مثل صنایع و معدن شبیه یک پازل عمل می کند. نمی توانید یک قسمت را بچینید و انتظار داشته باشید پازل کامل شود یا شبیه حل یک جدول است نمی توانید عمودی ها را حل کنید اما افقی ها را بدون پاسخ رها کنید.
فعال صنعت و معدن تصریح کرد: نمی توان توسعه های مرتبط با بخش مس و فولاد را دید ولی انرژی که مصرف می کند اعم از برق، گاز، آب، گازوئیل و ماشین آلات مورد نیاز صنعت و معدن را نادیده گرفت. وقتی به این بن بست می رسیم بدین معناست که برای توسعه صنعتی و معدنی اصلا استراتژی نداشته ایم که براساس آن حرکت کنیم و کار را پیش ببریم.
وی در این باره یادآور شد: واقعا بی توجهی به تامین زیرساخت های لازم برای توسعه بخش صنعت و معدن یک فاجعه مهم مدیریتی است زیرا مدیران ما بدیهی ترین مسائل مثل تامین زیرساخت های مورد نیاز صنعت و معدن را نادیده گرفته و برای آن فکر نکرده اند زیرا دولت فربه هزینه های بسیار زیادی دارد.
شکوری تاکید کرد: دولت فربه علیرغم دریافت درآمدهای مالیاتی و برخورداری از ثروت بزرگی در حوزه نفت و گاز، قادر به تامین هزینه های خود نیست در نتیجه همواره مشکل کسری بودجه دارد.
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران معتقد است: در نتیجه سوء مدیریت و کسری بودجه پولی برای ساخت نیروگاه یا توسعه بنادر، توسعه حمل ونقل ریلی و جاده ای باقی نمی ماند، ضمن اینکه دولت راه را برای سرمایه گذاری بخش خصوصی باز نمی کند زیرا مایل است خود بر همه صنایع اشراف و مدیریت داشته باشد.
وی افزود: در نتیجه نوع مدیریت دولت ها ناترازی رخ می دهد. ناترازی یعنی دولت نتوانسته همگام با توسعه بخش های صنعتی و معدنی، انرژی و زیر ساخت هایی مثل ریل، راه آهن، حمل و نقل و ... را فراهم کند بنابراین تولید و صادرات در این بخش ها زمین می خورد و سایر بخش ها را تحت تاثیر قرار می دهد لذا تعادل بین صنایع و بخش های مختلف اقتصاد از بین می رود در حالی که وجود تعادل بین این بخش ها بسیار ضروری است.
بهرام شکوری خاطر نشان کرد: یکی از شاخصه های توسعه در کشورهای پیشرفته مصرف انرژی است. کهنه و قدیمی بودن ماشین آلات در بخش صنعت و معدن انرژی بر است. محدودیت های فراوانی بر سر واردات ماشین آلات و تجهیزات با فناوری های جدید قرار می دهند اما انرژی که توسط ماشین های قدیمی استفاده می شود بسیار زیاد است؛ در صورتی که اگر از نوآوری های جدید استفاده کنیم تولید با انرژی کمتری انجام می شود.
وی در پایان گفت و گو بیان داشت: تامین انرژی مورد نیاز صنایع و معادن وظیفه دولت است. دولت باید زیر ساخت های لازم برای توسعه صنعت و معدن را فراهم کند و این کار را باید از طریق مالیات هایی که دریافت می کند و ثروت ملی که به فروش می رساند انجام دهد زیرا این امر مطالبه جدی فعالین اقتصادی است.
پایان/
نظر شما