به گزارش تحریریه، میز اقتصاد به بررسی آخرین وضعیت تجارت ایران با چین با مشارکت آقای کشاورزی، آقای مویدیان کارشناس اقتصاد کشاورزی، آقای اعلایی مقدم مدیر برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، آقای بنی طبا سخنگوی انجمن تولیدکنندگان محصولات لبنی و آقای نورانی رییس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی پرداخت.
سوال : ارتباط ما با چین چقدر میتواند کمک کننده باشد؟
مویدیان : کشور های روسیه و چین جایگاه های ویژه ای دارند،کشور چین بزرگ ترین وارد کننده مواد غذایی است. چین بازار مصرفی به بزرگی چهل و شش میلیارد دلار دارد. ما یک ظرفیت به شدت فعال روبروی خود مشاهده می کنیم.
سوال: جزییات این طرح چیست؟
اعلایی مقدم : سهم ما در این تراز تجاری با اهمیتی که بخش کشاورزی کشورمان دارد خیلی کم است. در ده ماه گذشته چیزی حدود صد و پنجاه و پنج میلیون دلار ما صادرات به چین داشتیم. ما باید در مورد بهبود تراز تجاری دو کشور کار های مفیدی انجام دهیم. ما نظم حاکم را برای صادرات نداشتیم اما اکنون تفاهم نامه امضاء شده است. نحوه بسته بندی و نگه داری مواد بسیار اهمیت دارد که برای آن باید زیرساخت هایی فراهم شود. تفاهم نامه شرایط را برای دو کشور مهیا میکند.
ما باید بدانیم که عملیات کشاورزی روی محصولات انجام میشود و صادر کننده چه کسی هستند. محصولات ما باید شناسه داشته باشند. ما حدود صد و پنجاه و چهار بخش ثبت شده در گمرک چین برای خشکبار فرآوری شده داریم.
سوال: نظر شما در این خصوص چیست؟
مویدیان: ما نباید تجربه های نا موفق مان را با چین ادامه دهیم. یک سر ارتباط ما ممکن است در صنعت و سر دیگر در موارد نظامی باشد. ما باید به سمت همکاری هایی برویم که از فضای تجارت به دور باشد. سیاستمداران ما باید بر پایه ای ارتباط را بچینند که قابل اعتماد باشد.
سوال: چگونه می شود از این ظرفیت استفاده کرد؟
بنی طبا : چین سال گذشته سه میلیارد تن محصولات لبنی وارد کرده است.بازار مصرف چین ارقامی رو به رشد داشته است. حدود چهل میلیون تن شیر خام مورد نیاز خودش را خودش تولید میکند و بیش از سی درصد آن را وارد میکند. صنایع ما آمادگی کامل برای ورود به بازار چین را دارند. ما در حوزه تامین واقعا مشکلی نداریم. ما اکنون درباره انتقال ارز مشکل داریم و در حمل و نقل و ارتباط پول به مشکل برخورد کردیم. ما باید پول را با بهره کم انتقال دهیم. رفع تعهد ارزی هم تا کنون حل نشده است. بسیاری از مسائل فنی حل شده است.
سوال: پروتکل چه زمانی ابلاغ می شود؟
اعلایی مقدم: تیم بانک مرکزی و بانک های عامل دیگر توافقاتی در زمینه تسهیل گری انتقال پول به کشور دیگر توافقاتی انجام دادند . نتایج این سفر از طریق نهاد ریاست جمهوری ابلاغ میشود بعد از ابلاغ ما هم اقدام خواهیم کرد.ما پروژه دویست و بیست و پنج هکتاری خوزستان را در زمینه آبیاری و نو سازی داریم که میتواند برای تولید غلات بسیار مفید باشد. ما در زمینه برنج وارد کننده هستیم و اراضی قابل کشت در کشور داریم اما به دلیل تعداد بالای سفره های آب زیر زمینی که نیاز به زهکشی دارند جلسه گذاشتیم که تامین مالی صورت بگیرد و ۴/۶ میلیارد دلار برآورد قیمت است. بانک مرکزی با توجیه فنی اقتصادی ما در حال انجام کار پروژه ها است. پروژه ها رفع موانع شده اند و سال آینده شروع به کار خواهند کرد. مقدمات این است که قرارداد ها باید به روز رسانی شود و این کار ما با کشور چین است.
سوال: چقدر آمادگی از سمت بخش خصوصی برای صادرات محصولات وجود دارد؟
نورانی : ما پتانسیل های بسیار بالایی در همه بخش های کشاورزی داریم. ما در مورد سیب درختی هم تفاهم نامه هایی را امضا کردیم. ما در کانتینرهای های یخچالی مشکل داریم و باید آنها را به روز کنیم و بتوانیم محصولات خود را به موقع ارسال کنیم. اگر زیرساخت ها مهیا شود ما روند رو به رشدی را در صادرات به چین خواهیم داشت.
سوال: چقدر میتوانیم روی ظرفیت حساب کنیم؟
بنی طبا: ما اکنون در بازار چین نباید تجربه های قبلی را تکرار کنیم و وزارت جهاد میتواند بودجه خوبی برای برگزاری مذاکراتی با کشور چین در اختیار ما بگذارد ما سال گذشته حدود هفتصد و پنجاه میلیارد دلار صادرات لبنی داشتیم و این مقدار بیست تا سی درصد میتواند افزایش پیدا کند.
سوال: وزارت جهاد کشاورزی چه وظیفه ای دارد؟
مویدیان: نهاد ریاست جمهوری باید به فکر متولی باشد تا این تفاهم نامه را پیش ببرد. ما امیدواریم که نتایج مثبت در این زمینه داشته باشیم.
سوال: سرجمع سرمایه گذاری ها چقدر است؟
اعلایی مقدم: بستگی به این دارد که بخش خصوصی ما چقدر خودش را با قوانین آن کشور تطبیق دهد. یک ۴/۶ میلیارد دلار و یک ۳/۶ میلیارد دلار در زمینه شیلات و زراعت داشتیم. در زمینه برنج هیربیدی این کشور رشد قابل توجهی داشته است. در کمیسیون های مشترک ما صادرات به چین را در دستور کار قرار خواهیم داد.
منبع: YJC
پایان/
نظر شما