به گزارش تحریریه، اوراق ارزی بانک مرکزی از ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۱ و با سررسید سه ماهه به عاملیت بانک ملی ایران منتشر شده و از دیروز (۲۸ آبان) امکان خرید این اوراق در شعب ارزی بانک ملی فراهم شده است.
هر شخص حقیقی بالای ۱۸ سال حداقل میتواند به اندازه معادل ریالی ۱۰۰۰ دلار و حداکثر ۴۰۰۰ دلار اوراق ارزی بخرد و مبنای محاسبه نرخ این اوراق نیز در زمان انتشار، بازخرید و سررسید اوراق، نرخ پایانی روز قبلِ دلار بازار توافقی (سایت بازار متشکل ارز ایران) است.
این اوراق علاوه بر معافیت از مالیات، امکان نقد شدن پیش از سررسید را هم با تحویل به شعب ارزی بانک ملی دارا هستند. خریداران میتوانند با مراجعه به یکی از شعب ارزی بانک ملی درخواست خرید اوراق ارزی خود را اعلام و اوراق خود را دریافت کنند.
خرید این اوراق برای همه افراد بلامانع است و ربطی به خرید ارز توافقی توسط افراد در گذشته ندارد. بنابراین مشکلی در طبقه بندی دهک ها ذیل سامانه هدفمندی یارانه ها و دریافت یارانه نقدی به وجود نخواهد آمد.
حسین درودیان، اقتصاددان و کارشناس بازار ارز درباره کارامدی این ابزار در مدیریت بازار ارز در گفتوگو با شادا گفت: اوراق گواهی ارزی، یک ابزار مالی برای کسانی است که قصد خرید ارز دارند. بانک مرکزی با فروش این اوراق به خریداران ارز پیشنهاد میدهد که به جای خرید مستقیم ارز این اوراق را بخرند؛ در واقع هر اتفاقی برای ارز بیفتد برای این اوراق نیز رخ می دهد.
وی در ادامه افزود: هدف بانک مرکزی از عرضه این اوراق این است که متقاضیان کمتر به سراغ خرید مستقیم در بازار ارز بروند، تا فشار روی بازار ارز کاهش و قیمت نیز راحتتر و بیشتر قابل مهار باشد. بنابراین این اوراق، ابزاری است که اگر به صورت درست اجرا و به صورت قابل توجهی استقبال شود، خود به ابزاری کاربردی برای ساماندهی خریداران تبدیل می شود؛ یعنی این اوراق باعث کاهش هجوم برای خرید ارز توسط مردم و مهار قیمت ارز شود.
درودیان با بیان اینکه این اوراق ابزار خوبی است اما ریسک هایی با خود دارد، افزود: اگر بلند مدت باشد، ممکن است سبب افزایش بی سابقه نرخ ارز شود و تعهد ارزی قابل توجهی گردن دولت و بانک مرکزی بیفتد که بسیار خطرناک است. البته در حال حاضر به صورت سه ماهه پیش بینی شده است.
این کارشناس بازار ارز با تاکید بر اینکه اوراق گواهی ارزی باید برای مردم جذابیت داشته باشد تا به هدف برسد، اظهار کرد: به نظر می رسد، اگر به این اوراق سود تعلق می گرفت و یا در صورت کاهش قیمت، تسویه با همان قیمت خرید انجام می شد، قطعا انگیزه و جاذبه ای برای خرید این اوراق ایجاد میشد.
پایان/
نظر شما