به گزارش تحریریه، روزنامه «صوت العراق» در گزارش خود درباره فقر در عراق نوشت، این کشور شاهد افزایش قابل ملاحظه فقرا است. ۲۵ درصد از عراقی ها در فقر به سر می برند و تنها ۳۰ درصد از این فقرا از دولت کمک می گیرند. شمار فقیران در این کشور که جمعیت آن ۴۲ میلیون تن است به ۱۱ میلیون رسیده است.
آمارهای رسمی نشان می دهد نزدیک به ۳ میلیون عراقی از ۹ میلیون مستحق، ماهانه کمک های مالی از دولت دریافت می کنند و دولت به دلیل تخصیص ضعیف منابع مالی و تصویب نشدن بودجه عمومی نمی تواند به همه فقرا کمک کند.
«عبدالزهرا الهنداوی» سخنگوی رسمی وزارت برنامه ریزی عراق در این زمینه گفت این وزاتخانه در حال آماده شدن برای انجام یک نظرسنجی اجتماعی-اقتصادی در عراق است که از سوی بانک جهانی حمایت می شود. این نظرسنجی، داده ها و شاخص هایی را درباره واقعیت فقر در همه استان های کشور ارائه می دهد. خروجی های این نظرسنجی برای استراتژی کاهش فقر طی ۵ سال آینده مهم خواهد بود.
برپایه آخرین آمارهای ارائه شده، نسبت فقرا در عراق بین ۲۲ تا ۲۵ درصد است. استان المثتی در جنوب غرب با ۵۲ درصد فقیرترین استان عراق است و پس از آن استان دیوانیه و ذی قار با ۴۹ درصد در رتبه دوم قرار دارند. نسبت فقر در استان هایی که از کنترل گروه تروریستی داعش خارج شده به ۴۱ درصد رسیده است. در مرکز عراق هم میانگین فقر بین ۱۵ تا ۱۷ درصد است. در بغداد هم میان فقر بیشتر از ۱۲ درصد است. در اقلیم کردستان عراق هم میانگین فقر فراتر از ۱۲ درصد است.
به گفته الهنداوی، فقر در عراق تازه گسترش نیافته است. بلکه در این کشور ریشه چندین ساله دارد. فقر دارای ابعادی است که فقط به درآمد مربوط نمیشود، بلکه به بهداشت، آموزش، مسکن و توانمندسازی زنان هم ارتباط دارد و همه این ابعاد دست به دست هم می دهند تا شهروند را زیر خط فقر قرار دهند.
«ماجد ابوکلل» مدیر مرکز توسعه «ذر»، اما برنامه ریزی نادرست اقتصادی، فساد مالی و اداری را از عوامل افزایش فقر در عراق به شمار آورد.
روزنامه صوت العراق نوشت: «سعید یاسین موسی» فعال مسائل انسان دوستانه هم معتقد است که فقر در عراق به یک آفت و بلای اجتماعی تبدیل شده است. به ویژه آنکه حدود یک چهارم جمعیت این کشور به دلیل نبود سیاست های توسعه و از بین رفتن عدالت اجتماعی از فقر رنج می برند. جنگ های پی در پی که کشور طی ۴ دهه شاهد آن بود باعث افزایش فقر شده است. افزون بر این، سیستم حکومتی هنوز نتوانسته است اثرات جنگ ها را بررسی کند که این این موضوع سبب پیامدهای منفی برای جامعه از جمله خشونت، گسترش مواد مخدر و کاهش امنیت و تضعیف اقتصاد شده است.
گفتنی است که افزایش میانگین فقر به گسترش آفت فساد و جنایت های سازمان یافته و مواد مخدر نیز منتهی شده است.
پایان/
نظر شما