به گزارش تحریریه، بررسی میزان بهره وری در شرکت دولتی خصوصی خصولتی ملی مس در یک دهه اخیر نشان می دهد که دولت باید از تصدی گری در این صنعت خارج شود.
شرکت ملی مس در ۹ سال گذشته با صرف ۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری حدود 60 هزار تن به تولید کاتد خود اضافه کرده است، زیرا تولید کاتد این شرکت در سال 1390 حدود 235 هزار تن بوده است.
اگر شرکت ملی مس در 9 سال اخیر با همین اضافه ظرفیت کار کرده باشد؛ که طبیعتا چنین نیست و این اضافه شدن به ظرفیت به صورت تدریجی به دست آمده است؛ 540 هزار تن فروش بیشتر با 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری، تنها 500 میلیون دلار عایدی داشته است. ضمن اینکه قیمت جهانی کاتد نیز هم اکنون به مرز 10 هزار دلار رسیده و در 8 سال گذشته در اعدادی نصف رقم کنونی قرار داشته است.
اینکه یک شرکت در اندازه ملی مس بیش از 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری کند تا 500 میلیون دلار درآمد داشته باشد در مدیریت دولتی ایرانی عجیب نیست و نمونه های دیگر نیز دارد. تنها راهکار مشخص که امروز نیز از طرف رهبر معظم انقلاب بدان اشاره شد خروج دولت از تصدی گری و واگذاری صنایع به فعالان اقتصادی است.
ایشان با اشاره به اهمیت و استفاده حداکثری از مشاورههای متخصصان و کارشناسان، گفتند، همه مسئولان با بهرهگیری از دیدگاههای صاحبنظران برای اجرای کامل توصیههای قبلاً بیان شده، همت کنند که هدایت، نظارت و حمایت از تولید به جای دخالت دولت، بهبود محیط کسب و کار، انضباط مالی، رفع موانع تولید، آسانسازی اخذ مجوز فعالیتها، ایجاد پنجره واحد صدور مجوز، سیاستهای تشویقی برای فعالیتهای مولد، دانشبنیان کردن زنجیره تولید، مبارزه با فساد، حمایت از صنایع داخلی و مبارزه قاطع و بیرحمانه با قاچاق از جمله این توصیهها است.
میز کسب و کار تحریریه پیشنهاد می کند مدیریت ملی مس از دولت گرفته شده؛ دولت می تواند سهامدار باقی بماند؛ و به کنسرسیومی از کارگران ملی مس، سهام عدالت و شرکت های موفق بخش خصوصی با استناد به صورت های مالیاتی و نه ارتباطات ویژه و فسادآمیز، که شفافیت آنها را نشان می دهد؛ سپرده شود.
پایان/
نظر شما