۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۳
پاسخ به ادعاهای همتی درباره خلق پول

محمد حسین ادیب در قسمت دوم یادداشت خود مطالب دیگری را در پاسخ به ادعاهای عبدالناصر همتی مطرح کرد.

یک مطلب راهبردی به زبان قابل فهم برای همه:

اگر بانک مرکزی از محل اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی در حساب جاری، به بانکی قرض بدهد ٨ برابر مقدار قرض، نقدینگی رشد می کند.

اضافه برداشت بانکها در حساب جاری در اول خرداد ١۴٠٠ بالغ ٣٠ هزار همت بود و در ٢٧ دی ماه ١١٢ هزار همت، اضافه برداشت ٨٢ هزار همت افزایش یافته است. به زبان ساده ٨ برابر ٨٢ هزار میلیارد تومان، یا معادل ۶۵۶ هزار میلیارد تومان نقدینگی افزایش می یابد.

عدد ٨٢ هزار میلیارد تومان را بانکها چه کرده اند؟ بانکها نباید اضافه برداشت از بانک مرکزی را صرف پرداخت وام به وام گیرندگان کنند بلکه باید با ندادن وام جدید به سرعت طلب بانک مرکزی را پرداخت می کردند. اما آمار بانکها این را نشان نمی دهد در ٩ ماهه بانکها ۶٠ درصد بیشتر از مشابه سال قبل وام پرداخت کرده اند. 

بانکها از یک سو از بانک مرکزی استقراض کرده اند و از سوی دیگر این استقراض را صرف افزایش میزان وام به وام گیرندگان کرده اند. نسبت به اسفند ٩٩ پایه پولی ٢٢ درصد رشد کرده که ٨ واحد درصد آن به سبب استقراض بانکها از بانک مرکزی بوده است.

یک سوم تورم ایجاد شده از اسفند ٩٩ تا کنون به سبب این است که بانکها از بانک مرکزی وام می گیرند و بعد آن را به مردم وام می دهند. راه حل مهار یک سوم تورم سال جاری، این بود که بانکها به جای رشد ۶٠ درصدی وام که در تاریخ بانکداری جهان در طی یکسال بی سابقه است بدهی خود را به بانک مرکزی پرداخت می کردند.

تحلیل جناب همتی در مورد اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی ناقص است ، ایشان از یکسو اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی را به درستی مطرح می کنند اما افزایش ۶٠ درصدی وام بانکها به وام گیرندگان را نادیده می گیرند که نوعی گمراه کردن مخاطب است

بانک مرکزی باید بر مصارف بانکها نظارت می کرد و مانع افزایش ۶٠ درصدی مانده وام بانکی می شد که به این وظیفه خود عمل نکرده است. یک سوم عامل تورم ، عمل نکردن بانک مرکزی به وطائف خود است، بانکها نباید در پرداخت وام حیاتی خودسر داشته باشند که البته دارند.

تا زمانی که بانکها حیاتی خودسر در اقتصاد داشته باشند تورم هست و این بخش از تورم ربطی به تحریم ندارد. همتی فراموش کرد بنویسد یک سوم عامل تورم بانکها هستند که ظاهراً «مدیریت پذیر» نیستند.

پایان/

۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۳
کد خبر: 16134

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 0 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۴
      0 0
      بسم الله الرحمن الرحیم کسی که پول تولید می کند دلیل نمی شود که مالک پول باشد فقط برای هزینه و کاری که کرده را می تواند پول بستاند و برای مالک شدن پول تولید شده یک عده کار رایگان زیر نظر مردم باید انجام دهند بعد پول تولید شده را مالکند که بهتر است خدمت برای فقیر ترین آدم ها باشد تا هم فقیر نباشد و هم پول لازم برای گردش مالی فراهم شود نباید از محل خلق پول ، پول قرض گرفته شود و اگر از محل خلق پول ، پول قرض گرفته شود باید دو برابر کار رایگان انجام شود تا هم قرضش را ادا شود و هم پول تولید شده را مالک باشند و اگر فقط قرضش را ادا کرد پولی هم که مالک شده باید صفر شود برای خلق پول باید حدی گذاشت