تهران - تحریریه - این مقام عالی دولتی که در سه دولت اخیر به طور پیاپی در سطح وزیر و معاون رییس جمهور حضور داشته در فارسی و انگلیسی به دو معنای متفاوت درباره برجام صحبت می کند.
به گزارش
تحریریه، علی اکبر صالحی که در سه دولت اخیر جایگاه تثبیت شده ای داشته و ظاهرا کسی را یارای تغییر دادن وی نیست، در حالیکه در ملاقات های خارجی به راحتی درباره پروتکل الحاقی به عنوان معاهده ای که برجام را به بن بست کشانده(از نظر کارشناسان) اظهارنظر می کند، در مصاحبه های داخلی به این موضوع اشاره ای نمی کند.
وی به تازگی پس از دیدار با یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در حاشیه شصت و یکمین کنفرانس عمومی آژانس در وین عنوان کرد: فراتر از توافق پادمان، پروتکل الحاقی و برجام التزامی نداریم... ما بیش از آنچه در توافقنامه پادمان، پروتکل الحاقی و برجام آمده است، التزامی برای خود نمی بینیم.
کارشناسان معتقدند که دقیقا مشکل در همین پروتکل الحاقی است که وی در سال 2016 گفت که ایران آنرا اجرا خواهد کرد(منبع: صدای آمریکا). زیرا این معاهده ایران را ملزم می کند به بازرسی های همه جانبه در چهارچوب "همکاری کامل" تن داده و عملا سایت های نظامی ایران را در معرض بازرسی های آژانس قرار می دهد.
ایران در سال 2003 و به وسیله همین علی اکبر صالحی که پس از مدتی از وزارت خارجه به سمت قبلی خود بازگشته است، پروتکل الحاقی را که معاهده ای ذیل سند خلع سلاحی(Disarmament Documentation) است امضا کرد و به دلیل اصرار آمریکایی ها در آن مقطع برای بازرسی از سایت های نظامی ایران باعث بن بست در اجرای معاهده سعدآباد شد.
کارشناسان رسانه معتقدند، درحالیکه این موضوع در فضای کارشناسی و رسانه ای خارج از ایران سوژه اصلی بحث است و مقام های ایرانی هم در مصاحبه و ملاقات ها با مقام های خارجی به طور گسترده درباره آن صحبت می کنند، اما در فضای داخلی آنرا مسکوت گذاشته اند.
آسوشیتدپرس چندی پیش در این باره نوشت: آمریکا به دنبال بازرسی از سایتهای نظامی ایران است، را باید آغاز قسمت دیگری از برجام دانست.
ایران در تعهدنامه برجام پذیرفته است که "پروتکل الحاقی" را اجرا کند که صالحی در مذاکره با آمانو هم به آن اشاره کرد و گفت فقط به اجرای آن، پادمان و برجام الزام داریم و نه بیشتر! ایا صالحی نمی داند که شاه کلید پروتکل الحاقی چیست؟ منطقا باید بداند و آن چیزی نیست جز بازرسی از هر مکان در هر زمان.
بنابراین باید از صالحی پرسید که منظور وی از اینکه فقط پروتکل الحاقی را اجرا می کنیم و نه بیشتر چیست؟ چون اجرای همین پروتکل الحاقی به مانند سال 83 کار را به بن بست کشانده و اجرای برجام از سوی ایران را در سطح بازرسی ها متوقف می کند. آیا بهتر نیست جناب صالحی در فضای فارسی زبانان هم از اصطلاحاتی که در فضای انگلیسی زبانان استفاده می کند استفاده کند؟ زبان انگلیسی زبان ناشناخته ای نیست و بسیاری از ایرانی ها با این زبان آشنا هستند و واقعیت را می فهمند.
پایان خبر/
نظر شما