به گزارش تحریریه، مذاکرات وین باز هم از سرگفته میشود تا تیم مذاکره ایرانی در کارزای سخت در پی تأمین منافع ملی ایران باشند اما آیا در مجموع میتوان به این مذاکرات خوشبین بود؟
امیررضا واعظ آشتیانی، فعال و تحلیلگر سیاسی درباره مذاکرات پیش رو در وین به «فردا» گفت: «اروپاییها و آمریکاییها هر چه تعلل کنند، به ضرر خودشان است. آنها تصور میکنند با وقتخریدن میتوانند ایران از نظر اقتصادی از پای درآورند اما ایران نشان داده است اتفاقا تهدیدها را به فرصت تبدیل میکند و در همین مدتی که غربیها وقتکشی کردند ایران بیش از پیش بر صنعت صلحآمیز هستهایاش کار کرد».
او ادامه داد: «این غربیها بودند که برجام را نادیده گرفتند و حالا برای به دستآمدن یک نتیجه برد-برد باید تحریمها را بردارند. متأسفانه دولت قبل بعد از انعقاد برجام ذوقزده شد و عجله کرد و گرچه رهبر معظم انقلاب بارها هشدار داده بودند که آمریکا هم بدعهد و هم شیطان است، دولتیها به این کشور و البته اروپاییها اعتماد کامل کردند. حالا هم باید بدانیم که هدف آمریکا و کشورهای اروپایی احیای برجام نیست و اگر برجام هم احیا شود با توسل به موضوعات دیگر ایران را تحت فشار قرار میدهند».
این فعال سیاسی بیان کرد: «اروپا و آمریکا در پی سقوط جمهوری اسلامی ایران هستند اما برخلاف هدف شوم آنها نظام ایران در تمام این سالها مقتدر از گذشته ایستاده است و اکنون محور خاورمیانه است. در این میان هم فقط بر کمک خدا و همراهی مردم حساب باز میشود و حتی این نگاه وجود دارد که ممکن است روسها هم پشت پرده با اروپا و آمریکا به توافقهایی برسند. البته روسها مانند آمریکاییها تمام پلهای پشت سرشان را خراب نمیکنند و در مقامات این کشور میشود عقلانیت دید».
او درباره شرایط ایران در مذاکرات تأکید کرد: «دست ایران پر است و گرچه مذاکرات سختی را در پیش رو داریم اما ایران با اقتدار وارد مذاکرات شده است. کار زمانی سخت میشود که طرفهای غربی کشورهایی قانونگریزند و اساسا باوری به اجرای قواعد بینالمللی ندارند و عملا بیاحترامی به تمام قوانین بینالمللی کردند. واقعا باید دانشجویان و اساتید رشته حقوق بینالملل و روابط بینالملل بدعهدی آمریکا و چند کشور اروپایی در موضوع برجام را به عنوان یک سرفصل مورد مطالعه قرار دهند تا راهکاری برای جلوگیری از چنین قانونگریزیها در آینده شود».
واعظ آشتیانی در پایان درباره نقش روسیه و چین هم گفت: «ببینید پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد همیشه تلاش میکنند دنیا را بین خودشان تقسیم کنند و برای همه آنها پذیرش کشوری مثل ایران که میخواهد در این جهان پرهرجومرج مستقل باشد، سخت است. ایران همواره شجاعانه در برابر هر نوع زورگویی ایستاده است و برایش غرب و شرق هم معنی نداشته است. فعلا روسیه و چین شرکای اقتصادی ما هستند اما آنها هم سیاست نعل و میخ دارند و باید با احتیاط در مواجهه با آنها رفتار کنیم. همین چند وقت پیش یکی از مسئولان عالیرتبه روس گفت که آمریکاییها تمایل به رفع تحریمها دارد اما به سرعت وزیر امور خارجه آمریکا گفت که آمریکا تحریمها را برنمیدارد. به هر حال چنین تناقضهایی وجود دارد».
منبع: فردا
پایان/
نظر شما