به گزارش تحریریه، آیت الله محسن مجتهد شبستری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اعتراض به مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر «صدور مجوز برای واردات خودروهای خارجی» با هداف اصلاح بازار نکاتی را مطرح کرد.
از نظر مجتهد شبستری 7 نکته مهم وجود دارد شامل:
- ایران کشوری است که نباید از ماشینهای خارجی استفاده کند زیرا برای جمهوری اسلامی زننده است افرادی سوار ماشینهای خارجی شوند
- ماشینهای وارداتی مُفت که نیستند، گمرک و مسائلی از این قبیل دارند که قیمتش گران تمام میشود.
- باید سعی شود از منظر صرفهجویی و حیثیت نظام از وارد کردن ماشینهای خارجی خودداری شود.
- به قدر کافی ماشین داخلی داریم و باید به تولیدات داخلی اهمیت داد.
- وزارت صمت باید در صنعت خودروسازی کنترل داشته باشد تا بهانه از دست خودروسازان گرفته شود.
- باید تولید داخلی انبوه شوند و کیفیت خودروها مرغوب، بینقص و قیمتها متناسب شود.
- در کشور چین اکثریت مردم سوار دوچرخه میشوند و این فرهنگ باید در کشور ایران هم رایج شود.
که دلیل اصلی برای منع واردات خودرو است. بررسی این نکات نشان می دهد که ایشان دغدغه درستی دارد، اما راهکاری که ارائه می دهد باعث رسیدن اقتصاد ایران به آن دغدغه درست نمی شود.
- اگر در ایران استفاده از خودروی خارجی زننده است، حتما استفاده از موبایل خارجی هم زننده است و این مساله در مورد لوازم خانگی، کیف، کفش، دستگاههای صنعتی و هزاران تولید دیگر هم صدق می کند و فقط مشکل از خودرو نیست. اقتصاد یعنی، تولید و صادرات و واردات. تولید به صرفه ها و واردات ناصرفه ها. نه می توان فقط واردات کرد و نه می توان فقط صادرات کرد.
- استدلال دوم در مورد همه کالاها قابل اقامه هست و یقینا در دفتر ایشان از رایانه ها و گوشی های همراه خارجی استفاده می شود چون امکان ساخت داخلی ندارد و تفاوتی بین این مصنوعات و خودرو نمی توان دانست. نمی توان واردات یکی را آزاد و یکی را ممنوع کرد و یا به عبارت بهتر برای عده ای "ویژه" آزاد کرد!
- حیثیت نظام به فداکاری ملت نجیب و انقلابی ایران وابسته است و با واردات هیچ محصول خارجی دچار خدشه نمی شود. چه بسا در سپاه پیامبر رحمت(ص) هم شمشیر رومی استفاده می شده است.
- در مورد گزاره 4 به نظر می رسد که ایشان اطلاعات کافی ندارد. تولید داخلی به 700 هزار دستگاه رسیده و در اوج خود حدود 1 میلیون و 500 هزار دستگاه بوده است. درحالیکه به حدود 30 میلیون دستگاه خودرو نیاز داریم و برای تامین این عدد به هیچ چشم انداز روشنی وجود ندارد. بگذریم که اگر قرار باشد کمبود چنین رقمی با سمند و تیبا پر شود، همان بهتر که نشود.
- وزارت صمت و هیچ نهاد دیگری نمی تواند خودروسازان را کنترل کند و غیر از مزیت های اقتصادی هیچ کنترل کننده ای در جهان وجود ندارد. کمااینکه در 43 سال گذشته وجود نداشته است.
- بند 6 نشان می دهد که هدف آیت الله شبستری و بسیاری دیگر از مقام های محترم اصلاح وضعیت کنونی است، اما ایشان نمی داند که بدون رقابت، سلامت و شفافیت کیفیت مرغوب و قیمت مناسب رویایی بیش نیست. 43 سال انحصار باعث ایجاد وضعیت کنونی شده است و نمی توان با ادامه انحصار و گفتن سخنان درست به نتیجه ای متفاوت در دنیای بیرونی دست یافت.
- ترویج فرهنگ استفاده از دوچرخه بسیار صحیح و به جا است، اما جایگزین خودرو نمی شود و نمی توان برای انبوهی از مسائل مهم از دوچرخه به جای خودرو استفاده کرد.
همچنانکه ایشان به جای خودروهای داخلی از خودروهای با کیفیت خارجی استفاده می کند و دلایل موجهی نیز دارد، بسیاری دیگر از مردم نیز دلایل موجهی برای استفاده از خودروی باکیفیت دارند که در داخل به دلیل انحصار تولید نمی شود و ناگزیر به استفاده از خودروی خارجی هستند.
باز کردن تدریجی درها بر روی واردات خودرو خارجی و حمایت همزمان از خودروسازان داخلی که به تولید در بستر رقابت می انجامد، راهکار اصلاح وضعیت کنونی و رسیدن به کیفیت و قیمت رقابتی است و راهکار دیگری ندارد.
پایان/
نظر شما