به گزارش تحریریه، روز گذشته در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای که در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد، سند عضویت ایران در این سازمان بهتایید سران رسید.
سازمان همکاری شانگهای با هدف مبارزه با تهدیدهای امنیتی جدید و با گردهمایی سران کشورهای روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان در سال ۱۹۹۶ در شهر شانگهای تحتعنوان گروه شانگهای ۵ پا بهعرصه ظهور گذاشت. در سال ۲۰۰۱ با پذیرش عضویت ازبکستان و رسیدن تعداد اعضا به۶ کشور نام آن نیز بهسازمان همکاری شانگهای تغییر کرد.
علاوه بر اعضای اصلی، ابتدا مغولستان در سال ۲۰۰۴ و یک سال بعد (۲۰۰۵) ایران، پاکستان و هند و سپس افغانستان در سال ۲۰۱۲ و پس از آن بلاروس بهعنوان عضو ناظر بهسازمان پیوستند. در سال ۲۰۱۵ این سازمان با عضویت هندوستان و پاکستان موافقت کرد و این دو کشور در کوتاهتر از دو سال همه شرایط را برای عضویت کامل در این سازمان بهدست آورده و عضویت آنها در سال ۲۰۱۷ بهتصویب رسید.
ایران نیز در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۱۵ درخواست عضویت دائم خود را ارائه کرد. از ۱۰ ژوئیه ۲۰۱۵ کشورهای ارمنستان، جمهوریآذربایجان، نپال، کامبوج، ترکیه و سریلانکا نیز بهصف متقاضیان عضویت در این سازمان پیوستهاند. محدوده جغرافیایی سازمان شانگهای حدود ۶۰ میلیون کیلومترمربع و جمعیتی آن حدود سه میلیارد نفر است. چارچوب توافقنامه همکاری اقتصادی کشورهای عضو این سازمان برای تشکیل منطقه آزاد تجاری نیز نخستینبار در نشست ۲۳ سپتامبر ۲۰۰۳ تهیه و به امضا رسید.
با در نظر گرفتن ارزش تجارت، صادرات و واردات کالا در جهان، کشورهای عضو در سال ۲۰۰۱ معادل ۴/ ۵ درصد از تجارت جهانی، ۲/ ۶ درصد از صادرات و ۷/ ۴ درصد از واردات جهانی کالا را بهخود اختصاص دادهاند. بعد از گذشت ۱۶ سال از تاسیس سازمان، در سال ۲۰۱۷، مجموع صادرات کشورهای عضو بهجهان و مجموع واردات کشورهای عضو از جهان بهترتیب ۶/ ۱۷ درصد و ۳/ ۱۵ درصد از کل صادرات و واردات جهان را ثبت کرد.
بر این اساس با گسترش سازمان و پیوستن کشورهایی همچون هند و پاکستان، سهم سازمان در تجارتجهانی افزایش قابلتوجهی یافته است. از نظر تجارت درونگروهی، مجموع ارزش صادرات درونگروهی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۱۷، در حدود ۳۲۹ میلیارد دلار بوده است. در این رابطه، کشور چین با ۵۲ درصد بالاترین و تاجیکستان با سهم حدود ۱۸/ ۰ درصد پایینترین سهم را بهخود اختصاص دادهاند.
همچنین در حوزه واردات نیز کشورهای چین و تاجیکستان بهترتیب بالاترین (۴۶ درصد) و پایینترین (۴۶/ ۰ درصد) سهم را از این نظر داشتهاند. در سال مزبور ایران از لحاظ صادرات و واردات درونگروهی سازمان بهترتیب با سهمی در حدود ۵ درصد و ۴/ ۳ درصد در رتبه چهارم و هفتم قرار دارد. در این میان بیشترین میزان صادرات ایران بهشانگهای در سال مزبور به ترتیب بهکشورهای چین، افغانستان، هند و پاکستان (حدود ۹۵ درصد از کل صادرات ایران بهسازمان) و بیشترین واردات ایران از کشورهای چین، هند، روسیه (حدود ۹۶ درصد از کل واردات ایران از سازمان) بوده است.
اگر روند صادرات ایران در سال گذشته (۱۳۹۹) را هم بخواهیم بررسی کنیم، چین (رتبه اول)، افغانستان (رتبه پنجم)، هند (رتبه ششم)، پاکستان (رتبه هفتم)، روسیه (رتبه نهم)، قزاقستان (رتبه هفدهم)، ازبکستان (رتبه نوزدهم) را در بازارهای هدف کالایی ایران در سال ۹۹ کسب کردهاند.
حال، روز گذشته در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای، سند عضویت ایران در این سازمان بهتایید سران رسید. بنابراین بهنظر میرسد که برای ایران، یکپارچگیهای اقتصادی نظیر سازمان همکاری شانگهای بهعنوان میدان آزمایشی اولیه برای ورود بهصحنه رقابتهای بینالمللی حائزاهمیت است، چراکه در چارچوب آن، موانع تجاری و تعرفهها در سطح منطقه حذف شده و دسترسی بهبازارهای بزرگتر فراهم میشود. ایران با تکیه بر مزایای نسبی و تواناییهای مختلف اقتصادی میتواند فضای لازم در این زمینه را ایجاد کرده و با کسب تجارب متفاوت از یکپارچگیهای مختلف اقتصادی-منطقهای، توان خود را برای حرکت در مسیر جهانیشدن افزایش دهد.
پایان/
نظر شما