بنیاد شهید و امور ایثارگران هم دولتی محسوب می شود و هم نمی شود. دولتی محسوب می شود چون رئیس آنرا دولت تعیین می کند و دولتی نیست چون به مرجعی پاسخگو نیست و در سال های گذشته مانند منطقه خودمختار اداره شده است که خروجی آن نسبت ناچیزی با خدمات دهی به جامعه هدف دارد. درحالیکه به غلط در بین مردم شایع شده است خانواده شهدا و ایثارگران خدمات فراوانی از دولت دریافت می کنند، اما واقعیت در تضاد با این تصویر مهندسی شده در جامعه است.
زیرمجموعه های اقتصادی بنیاد شهید با وضعیت اسفناکی در دهه های گذشته اداره شده اند و پس از سال ها دارایی فروشی، بحران با تمام قدرت بر سر این سازمان نازل شده است چیز زیادی برای فروش؛ و نمایش سود دادن باقی نمانده است. دهها شرکت در سازمان اقتصادی کوثر در دهه گذشته فروخته شده اند که این کار تحت عناوین گول زننده خروج از شرکت های زیان ده و ... انجام شده است. فارغ از اینکه هیچ شرکتی ذاتا زیانده نیست و مدیران بی کفایت و فاسد آنها را زیانده کرده و به فروش می رسانند که چه بسا این فرایند زیاندهی بک برنامه مشخص بوده باشد. مگر می شود شرکت تولیدکننده روغن نباتی، آرد و ... زیانده باشد؟
بانک دی که می توانست نقش ویژه ای در بالندگی سایر زیرمجموعه های اقتصادی بنیاد شهید داشته باشد تا مرحله ماده 141 شدن هم پیش رفته است و فاصله بسیار زیادی با استاندارها دارد. معوقات سنگین و نسبت کفایت سرمایه پایین علیرغم بازی های پانزی پیاپی چند سال اخیر نظام بانکی که مردم را بیچاره و بانک ها را از بحران خارج کرده است نشان می دهد که بر سر این بانک که بخش عمده سهام آن به فرزندان شهدا تعلق دارد چه گذشته است.
شرکت شاهد به سمبل سرمایه سوزی در بورس تهران تبدیل شده است و جالب اینکه بخش عمده سهامداران آن فرزندان شهدا و سایر ایثارگران هستند. هنوز کسی از مدیران سال گذشته این مجموعه سوال نکرده است که چگونه قیمت سهام را از 100 تومان به نزدیک 9 هزار تومان رسانده، خروج زدید و هم اکنون قیمت سهم به حدود 1500 تومان رسیده است! این مصونیت آهنین مدیران اقتصادی بنیاد شهید از کجا نشات می گیرد که به خود اجازه می دهند در روز روشن بدیهی ترین مولفه های شفافیت زای بازار سرمایه را نادیده بگیرند؟
بررسی ماهیت مدیران بنیاد شهید نشان می دهد که عمدتا نماینده احزاب و جریان های قدرتمند سیاسی و اقتصادی از اطراف و اکناف هستند. یکی از دولت، یکی از کمیسیون های مجلس، یکی از بازار و ... حمایت می شود و نهادی که مسئول خدمات دهی به جامعه هدف بود به وسیله سواستفاده قدرتمندان تبدیل شده است تا هر از گاهی مراسمی گرفته و با سخنان ظاهرفریب و تکراری عده ای را به خود مشغول کنند و خروجی آن وضعیت شرکت های اقتصادی بنیاد شهید و خدمات ناچیز ارائه شده باشد.
املاک کوثر مانند تاریکخانه اداره می شود درحالیکه باید جزئی ترین اطلاعات آن منتشر شود و جامعه هدف در جریان ریزترین تصمیمات مدیریتی قرار داده شود. درحالیکه هر از گاهی خبری منتشر می شود که فلان مجموعه مستغلاتی به فلان شخص حقیقی و ... در سالهای گذشته واگذار شده است و ... . در مورد واگذاری شرکت سرمایه گذاری سبحان هنوز روشنگری نشده و سوالات رسانه پاسخ داده نشده است. وقتی با شرکت های بورسی اینچنین بی توجه به افکار عمومی برخورد می شود، با شرکت های غیربورسی چه می کنند؟
سازمان اقتصادی کوثر تا حذف مرغ ایرانی آرین از بازار با قدرت دادن به نژاد راس انگلیس پیش رفت و اگر تلاش و ازخودگذشتگی برخی افراد نبود، در تحریم های جدید آمریکا زنجیره مرغ کشور از بین می رفت. این سازمان با مدیریت سوال برانگیز خود مهمترین مجموعه خوراک دام کشور را گروگان گرفته تا بخش عمده صنعت خوراک دام و طیور به یک خانواده خاص برسد. جالب اینکه کار سهامداران شرکت خوراک دام پارس به تجمع در برابر سازمان کوثر با هدف راضی کردن این سازمان به افزایش سرمایه کشیده است! درحالیکه عملا 50 درصد از منافع آن به خود سازمان کوثر می رسد. چرا سازمان کوثر اصرار دارد منافع خود را در خوراک دام پارس بالاتر نبرد و شرکت را بالنده نسازد؟ چه کسانی از تضعیف این شرکت سود می کنند؟ آیا پای افرادی بیرون سازمان در میان است؟ چرا سازمان کوثر روشنگری نمی کند؟
دارای های هنگفت شرکت شاهد در دهه های گذشته با روندی ادامه دار به فروش رسیده و صرف نمایش سودسازی مدیران بی کفایت سیاسی و کارنشناس شده است. درحالیکه پتانسیل های زیاد این مجموعه باعث شده است NAV بالایی داشته و مورد توجه بازار سرمایه قرار گیرد که وضعیت سقوط سهام آن نشان می دهد چقدر منطبق بر معیارهای کارشناسی و فنی اداره شده است.
درحالیکه تعیین رئیس بنیاد شهید نیازمند رای مجلس نیست، اما ظاهرا فشار لابی ها به حدی بوده است که آیت الله رئیسی تاکنون نتوانسته به انتخاب برسد، اما در صورت ادامه کار مدیران فرسوده و بی لیاقت کنونی که افراد ناسالم هم در میان آنها وجود دارد و دهها پرونده قضایی از این موضوعات در جریان است، گسست مهمی در اعتماد خانواده شهدا و ایثارگران به وجود خواهد آمد که هشداردهنده است. بنیاد شهید نهادی اقتصادی برای انتفاع ذی نفعان جناحی و سیاسی نیست و کارکرد مشخص خود را دارد که باید در سلامت و شفافیت کار کند. انتظار می رود که رئیس دولت سیزدهم به این دورم باطل طولانی شده پایان داده و فردی لایق برای این سازمان معرفی کند.
پایان/
نظر شما