نقد برنامه زاکانی برای رفع آلودگی هوای تهران

تصمیمات شهردار جدی تهران برای رفع آلودگی هوا عجیب به نظر می رسد و قابل نقد جدی است.

علیرضا زاکانی، شهردار تهران در تشریح اقدامات فوری خود برای حل دو چالش آلودگی هوا و توسعه حمل و نقل عمومی گفت: باید به سمت سیستم حمل و نقل عمومی ترکیبی حرکت کنیم که در آن دوچرخه، موتور، تاکسی، مینی باس، اتوبوس، مترو و مدهای مختلف در یک ترکیب مشخص برای شهروندان مطلوبیت ایجاد کند.

صحبت های عجیب و غریب نماینده سابق قم و رئیس سابق مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و شهردار فعلی تهران در مورد رفع آلودگی تمام کارشناسان خوزه شهرسازی و محیط زیست را به تعجب وادار کرد.

اگر رئیس سابق مرکز پژوهش های مجلس یک بار در مورد چگونگی رفع مشکل آلودگی در شهرهای بزرگ دنیا که این موضوع را حل کردند تحقیق می کرد نیاز به این همه نظرات شاز نبود بعنوان نمونه شهر مکزیکوسیتی که البته این راهکار برای دهه 90 میلادی می باشد و می توان از روش های بهتر هم استفاده کرد.

مهم ترین سیاست های مقام های مکزیک در راستای مهار آلودگی هوا عبارت است از:

کاهش استفاده از خودروهای شخصی: دولت مکزیک در راستای کنترل استفاده از خودروهای های شخصی، یک روز در هفته را با عنوان ˈمن امروز ماشین خود را حرکت نمی دهم (Hoy No Circula) نام گذاری کرد. در این روز، راننده های مکزیکی اجازه استفاده از خودروی شخصی خود را نداشتند. هدف دیگر تعیین چنین روزهایی، تشویق راننده های شخصی به استفاده از سیستم نقلیه عمومی بود.

بهبود کیفیت خودروها: عمل احتراق در موتورهای قدیمی و بی کیفیت به خوبی انجام نمی شود و این اصلی ترین دلیل تولید مونوکسید کربن است. دولت مکزیک در این راستا با از رده خارج کردن خودروهای قدیمی و بهبود کیفیت تولید خودرو در قالب برنامه ای، آلودگی ناشی از سوخت ناقص بنزین را تا حد زیادی کاهش داد.

گسترش سیستم نقلیه عمومی: یکی از ثمربخش ترین راهکارها در کاهش استفاده از خودروهایی که از سوخت های فسیلی استفاده می کنند، گسترش و بهبود کیفیت سیستم نقلیه عمومی است. مکزیکوسیتی یکی از بزرگ ترین ناوگان های حمل و نقل عمومی جهان را در اختیار دارد. سیستم متروی این شهر بعد از نیویورک دومین متروی بزرگ در قاره آمریکاست. این مترو دارای 12 خط، 195 ایستگاه و نزدیک به 227 کیلومتر طول است. از میان خطوط متروی این شهر، 10 خط مجهز به لاستیک های بادی هستند. علاوه بر مترو، دولت مکزیک تکنولوژی قطارهای نوری که علاوه بر سرعت بیشتر مصرف سوخت بسیار پایینی نیز دارند وارد سیستم حمل و نقل عمومی کرده است.

اصلاح کیفیت بنزین: اصلاح کیفیت بنزین را بدون شک می توان مهم ترین سیاست دولت مکزیک در مهار آلودگی هوای مکزیکوسیتی دانست. چرا که موفقیت سایر سیاست های دولت در سایه آن امکان پذیر شد. در این راستا دولت مکزیک تلاش کرد با بهره گیری از نظرات کارشناسی شده و پس از آزمایش چندین فرمول مختلف، سوختی تولید کند که 2 ویژگی مهم داشته باشد؛ نخست اینکه سرب و گوگرد کمتری تولید کند و دوم اینکه مبدل های کاتالیزوری در آن استفاده شده باشند.

سیستم IMEKA: این سیستم شبکه اطلاعاتی شاخص کیفیت هوا بود که دولت مکزیک آن را برای اطلاع رسانی در خصوص شرایط کیفی هوا راه اندازی کرد. در این سیستم علاوه بر بررسی کلی وضع هوا، میزان آلاینده ها (اوزون، نیتروژن دیوکسید، مونوکسیدکربن، سرب) و تاثیرگذاری آنها بر سلامت شهروندان در مقیاس منطقه ای بطور متناوب اندازه گیری و گزارش می شود.

مقام های مکزیکوسیتی با تبیین و البته اجرایی کردن این سیاست ها موفق شدند آلودگی و بحران سلامت ناشی از آن را کنترل کرده و کیفیت هوا را بهبود ببخشند. این اقدامات را می توان انجام داد و بعلاوه اینکه این مجموع اقدامات برای حدود 30 سال پیش است و می توان اقدامات جدیدتری هم انجام داد مثلا با وارد کردن خودروهای هیبریدی که مصرف سوخت کمتر و آلودگی کمتری هم ایجاد می کند.

پایان/

۲۳ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۵
کد خبر: 11900

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 6 =