به گزارش تحریریه، بازر جهانی مس روزهای پرنوسانی را طی می کند. با وجود بهبود نسبی قیمت ها در هفته های اخیر و آینده پر امید مس، اما ممکن است برخی مشکلات کوتاه مدت و بلندمدت به ویژه از سوی بازیگران عمده آمریکای لاتین، توازن بازار را بر هم بزند.
تارنمای « Business Line» نوشت تولید جهانی مس در سال ۲۰۲۱ حدود ۷.۸ درصد افزایش پیدا می کند. تحقیقات موسسه FSCRIR نشان می دهد که چشم انداز جهانی مس آینده روشنی دارد؛ روند افزایش قیمت و تقاضای مس موجب می شوند پروژه های جدیدی که امسال به اجرا در می آیند به صرفه و سودآور باشند.
اگرچه رکودی بر بازار جهانی مس سایه افکنده بود اما قیمت جهانی مس امسال تاکنون حدود ۲۱ درصد رشد داشته است. در چند روز گذشته هم در بورس فلزات لندن هر تن مس با قیمت نقدی به فراتر از ۹۵۰۰ دلار معامله شد.
طبق بررسی بازار، کشورهای استرالیا و کانادا شاهد بیشترین پروژه های جدید هستند و پس از آن ها ایالات متحده، شیلی و پرو قرار دارند.
دو مانع جدی؛ عیار معادن و اعتصابات
با اینحال شیلی و پرو از جذاب ترین بازار های تولید مس هستند. چین نقش مهمی را در بازار مس جهان به ویژه سطح تولید در پرو بازی می کند. شرکت های چینی ۱۷.۲ درصد از کل سرمایه گذاری در این کشور را برای دهه آینده در دست دارد. با اینحال وقوع ناآرامی ها در معادن مس و وقوع اعتصابات ممکن است بر میزان تولید این فلز تاثیر منفی داشته باشد و بازار را تحت تاثیر قرار دهد.
شیلی در سال های اخیر سرمایه گذاری های قابل توجهی را در تولید مس کاتد انجام داده است و به نظر می رسد در چند سال آینده بازدهی این سرمایه گذاری ها آغاز می شود. طبق بررسی «FSCRIR» مهمترین تهدیدی که کشورهای آمریکای لاتین را با خطر روبرو می کند کاهش عیار سنگ معدن در بلندمدت است.
گذشته از این موضوع برخی تحلیل ها از چالش فوری کاهش تولید شرکت های بزرگ آمریکای لاتین به دلیل اعتصابات کارگری حکایت دارد. شبکه خبری «بلومبرگ» در گزارشی نوشت عرضه جهانی مس به علت اعتصاب کارگران به خطر افتاده است زیرا ۹۹.۵ درصد از اعضای اتحادیه کارگری اسکوندیدا (Escondida) به اعتصاب رای دادند.
کارگران این شرکت که بزرگترین معدن جهان را در اختیار دارد پیشنهاد نهایی مالک «بی اچ پی گروپ» (BHP Group) را با اکثریت قاطع رد کردند و به همین دلیل ممکن است بخش عرضه جهانی مس دچار مشکلات جدی شود.
به اعتقاد تحلیلگران بازار، پتانسیل ایجاد اختلال معدنی که در سال بیشتر از ۱.۲ میلیون تن مس تولید می کند در بازار زیاد است و می تواند باعث افزایش قیمت ها شود. اگرچه در یکی دو هفته اخیر قیمت مس تاحدود ۵ درصد افزایش داشته است اما اعتصاب حداقل ۵ روزه کارگران هم می تواند دردسر ساز شود. گفتنی است که در سال ۲۰۱۷ اعتصاب کارگران معدن مس در شیلی ۴۴ روز طول کشید.
از آنجاکه شیلی یک چهارم مس جهان را تولید می کند به دنبال آن است که راهی را برای سازش با اتحادیه های کارگری پیدا کند. اما کارگران می گویند در یک سال اخیر صاحبان معادن سودهای بسیاری را به جیب زده اند حال آنکه آن ها به دلیل همه گیری کرونا و بحران اقتصادی متحمل سختی ها و کمبودهای زیادی شدند.
رهبران اتحادیه ها تاکید دارند شرکت اسکوندیدا در ازای ساعت های طولانی تر کار و درخواست برای افزایش بهره وری، دستمزد و پاداش مناسب در نظر نمی گیرد.
پایان/
نظر شما