به گزارش تحریریه، دکتر فواد ایزدی، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با جهان نیوز درباره علت نگرانی آمریکاییها از سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین اظهارداشت: سال هاست که آنان دنبال تحرم گسترده ایران بودند، یک زمانی اسم این تحریم ها را فشار حداکثری و یکبار دیگر اسم آن را تحریم فلج کننده میگذاشتند. سند راهبردی ایران و چین می تواند مسئله تحریم های آمریکا را با چالش مواجه کند و وقتی نتیجه کار آنان با خطر مواجه میشود طبیعی است که این چنین واکنشی را نشان دهند.
وی درباره ادعاهای مطرح شده درباره سند همکاری ایران و چین، تاکید کرد: اگر اینها سندی درباره این ادعاهای مطرح شده، داشتند شک نکنید که در کل فضای مجازی و رسانهای به صورت گسترده منتشر میشد. هنوز قراردادی امضا نشده که به دنبال این باشم که سر کدام طرف کلاه رفته است. در حال حاضر یک سند راهبردی است که تفاهمات کلی دو کشور در آن لیست شده و زمانی که به قرار داد رسید، تازه این ادعاها قابل ارائه میشود و اکنون این ادعاها قابل ارئه نیست.
توافق ایران و چین فراتر از تصور به ضرر آمریکایی هاست
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه تاریخ آمریکا و برخی کشورهای غربی نشان دهنده میزان احترام آنان به حقوق سایرکشورها است، خاطرنشان کرد: دخالت در کوتای 28 مرداد و اشغال کشور در زمان جنگ جهانی دوم نشان میدهد که این کشورها کوچک ترین دغدغهای نه تنها نسبت به استقلال ایران بلکه نسبت به جان مردم ایران هم چنینن دغدغه ای ندارند. بلوکه کردن پول مردم ایران در یک کشور دیگر و جلوگیری از تهیه دارو و غذا با این پول آیا چیزی جز دشمنی با مردم ایران است.
ایزدی با اشاره به اینکه دشمنی آمریکاییها با مردم ایران به این دلیل است که آنان نخواستند زیر سلطه افرادی باشند که منسوب آمریکاییها هستند، توضیح داد: توافق ایران و چین علاوه بر آنکه به نفع دو طرف است فراتر از آنچه که تصور میشود به ضرر آمریکایی هاست، چراکه با این توافق ضربه جدی به جایگاه دلار وارد میشود و این خطر بزرگی برای اقتصاد آمریکا است.
سایر کشورها از این توافق الگو خواهند گرفت
وی با بیان اینکه آمریکا از دلار به عنوان ابزاری برای تقویت فشار بر رقبای خود استفاده میکند، خاطرنشان کرد: این تفاهمنامه نیازهای مالی و بانکی دو کشور را برطرف خواهد کرد و راهی برای مقابله با تسلط دلار آمریکا است. چینیها ارز یوان دیجیتال را طراحی کردند و یکی از کشورهایی که میتواند در فراگیر شدن استفاده از آن به چین کمک کند، قطعا ایران است.
ایزدی با بیان اینکه تفاهم ایران و چین، آغازی برای تغییر نظام مالی تحت منافع آمریکاست، تصریح کرد: این گونه تفاهم ها نه تنها راه مقابله با تحریمهای آمریکا علیه ایران است بلکه برای سایر کشورهایی که توسط آمریکا تحریم شدند هم کارآمد است. این اتفاق اقتصاد کلان آمریکا را تحت تاثیر جدی قرار خواهد داد و این دلیل دیگری برای نگرانی آمریکایی از این توافق است. اگر این سند راهبردی عملیاتی شود الگویی خواهد شد برای سایر کشورها و این خطر بزرگی برای آمریکاست.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره سخنان مقام معظم رهبری درباره افول آمریکا، گفت: این حرف خود غربی هاست که ثروت و قدرت دنیا در حال حرکت به سمت شرق است، منظور از شرق فقط چین و چند کشور خاص نیست، شرق یعنی هرچی که غربی نیست. جایگاه غرب در دنیا در حال نزول است. این توافقاتی که بین کشورهای غیر غربی انجام میگیرد قطعا این موضوع را تسریع می کند.
چرا چینیها به قرارداد بلندمت با ایران تمایل دارند؟
ایزدی در پاسخ به این سوال که توافق همکاری ایران و چین به نفع کدام کشور است، توضیح داد: این سند راهبردی به همان اندازه که به نفع ایران است به نفع چین است. چین حدود 60 درصد از منابع انرژی خود را از منطقه خلیج فارس تامین میکند. همه کشورهای خلیج فارس به استثنای ایران تحت نفوذ و فشار آمریکا هستند و تنها کشوری که در این منطقه میتواند مستقل باشد ایران است.
وی با تاکید بر اینکه اگر تقابل بین آمریکا و چین ادامه پیدا کند، تنها ایران است که چینی ها می توانند در این منطقه به آن اطمینان کنند، افزود: به گفته یکی از مقامات چینی ایران از آن کشورهایی نیست که با یک تلفن سیاست خود را عوض کند. با توجه به گسترش تنش چین و آمریکا، چینی ها علاقه مند به توافق دراز مدت با ایران بودند تا مطمئن شوند که بصورت بلند مدت منابع انرژی در دسترس آن ها خواهد بود و این مسئله بیانگر نیاز چین به این توافق است.
ایران ظرفیت مدیریت قطب جهان اسلام را دارد
ایزدی با اشاره به اینکه موقعیت ژئوپلوتیک ایران قطعا در امضای این تفاهم نامه تاثیرگذار است، خاطرنشان کرد: ایران حلقه وصل شرق و غرب است و چینی ها از این طریق میتوانند به بازار اروپا دسترسی پیدا کنند. قطعا چینی ها با توجه به این موقعیت ژئوپلوتیک ایران به این تفاهم نیاز دارند. اینکه ایران تحت فشار آمریکاییها نیست برکتی است که استقلال برای کشور به ارمغان آورده، این موضوع جایگاه ایران را نزد کشورهایی که آمریکا با آنان روابط خصمانه دارد ارتقا میدهد.
وی در پایان با بیان اینکه جهان به سمت چند قطبی شدن پیش میرود، گفت: یکی از این قطبها قطعا چین خواهد بود و امید ما این است که یکی دیگر از این قطب ها جهان اسلام باشد. اگر قرار باشد کشوری در جهان اسلام این حرکت را مدیریت کند این ظرفیت در ایران وجود دارد، چراکه کشورهای دیگر به خاطر وابستگی نمی توانند این جایگاه را داشته باشند. با توجه به تاثیر گذاری که ایران در جهان و حوزه تمدن اسلامی پیدا خواهد کرد، نزدیک شدن به ایران برای چین ها مفید خواهد بود.
منبع: جهان
پایان/
نظر شما