به گزارش تحریریه، پورشه آلمانی ماکان مدل 2018 در بازار ایران با قیمت نزدیک به 8 میلیارد تومان و گرانترین مدل آن یعنی GTS 2022 در کشور آلمان با قیمت 79900 دلار عرضه می شود. ارزانترین ماکان 2022، 54900 دلار قیمت دارد.
قیمت مدل کارکرده ماکان 2018 در داخل کشور به دلار حدود 330 هزار دلار است که قیمت سرسام آوری محسوب می شود و با پرداخت چنین هزینه ای می توان نمونه هایی مانند:
- Rolls-Royce Wraith رولزرویس ریث
- Rolls-Royce Dawn رولزرویس داون
- Rolls-Royce Ghost رولزرویس گوست
- McLaren 720S Spider مک لارن اسپایدر
- McLaren 720S مک لارن 720 اس
- Ferrari F8 Spider فراری اف 8 اسپایدر
- Mercedes-AMG GT Black Series مرسدس ای ام جی بلک سیریس
خریداری کرد که البته این ترکیب دهها خودروی بسیار لوکس دیگر را هم شامل می شود که ذکر همین تعداد کافی است. سوال مبنایی از سیاستگذاران خودرویی کشور این است که با چه منطقی چنین وضعیتی را ایجاد کرده اند و آیا خروجی چنین آشفته بازاری افزایش احساس مثبت ملی است؟
ذکر این مدل های ابرلوکس به این معنی نیست که باید چنین خودروهایی وارد کشور شود و تنها به این دلیل چنین مثال هایی زده شد تا عمق سیاستگذاری غلط کنونی به شکل قابل فهمی خود را نشان دهد. انتقاد اصلی این است که خودروهای بسیار ارزان کشور در هیچ سگمنت کیفیتی جای نمی گیرند و کار به جایی رسیده است که خودروهای اقتصادی و بسیار ارزان رایج در سایر کشورها مشمول خودروهای اشرافی شده و به آنها مالیات تعلق گرفته است.
انتظار می رود تا این رویه تثبیت نشده و اخبار آن جهانی نشده است، دولت سیزدهم جلوی اجرای کار را گرفته و به این آبروریزی ملی پایان دهد. انتشار این خبر که در ایران به تویوتا یاریس و هیوندای آی 10 مالیات اشرافی بودن تعلق می گیرد تفاوتی با اینکه توریست ها هنگام سفر به ایران با خود آب معدنی همراه بیاورند ندارد.
پایان/
نظر شما