تحلیل متفاوت نویسنده عرب از توافق هسته ای جدید

«حسن مرهج» نویسنده فلسطینی و کارشناس مسائل خاورمیانه معتقد است که پافشاری ایران بر مواضع خود در برنامه هسته ای، حضور و جایگاه مهم تهران و نیاز کشورهای منطقه و جهان به همکاری عملی با ایران نشان می دهد که خاورمیانه جدیدی در حال شکل گیری است که ایران بازیگر کارآمد و موثر آن خواهد بود.

به گزارش تحریریه، روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» در گزارشی به قلم دکتر «حسن مرهج» تحلیلگر فلسطینی نوشت: تحرکات سیاسی، دیدارهای دیپلماتیک و مدیریت مسائل سخت از سوی جامعه بین الملل و ایران صحنه هایی است که دارای رنگ و بوی هسته ای است. ایران به دلیل قدرت چند بعدی خود هنوز هم مسیر جدید و امن توافق هسته ای را حفظ کرده است که انتهای این مسیر پیروزی ایران قرار دارد. 

به نوشته رای الیوم، آشکار است که یک نقشه راه برای بازگشت ایران و آمریکا به مذاکره وجود ندارد و دوران فشارها و روزهای سخت تحریم های ترامپ به پایان رسیده است اما هنوز هم درباره کاهش تحریم های ایران در دولت بایدن صحبت نمی شود. از این رو، سخت است که درباره نقشه راهی برای آغاز مذاکره به توافق رسید و سخت تر از آن رویدادهایی است که در مسیر رسیدن به پایان مذاکرات رخ خواهد داد. در ایران موضع مقام معظم رهبری مهم است اما در آمریکا منافع دولت عمیقا مهم است. ایران خواهان بازگشت بدون شرط آمریکا به توافق، لغو همه تحریم ها و جبران خسارت های خود است. این کشور درباره توافق هسته ای، موشک ها و نفوذ منطقه ای خود مذاکره ای نخواهد کرد.

روزنامه رای الیوم آورد: ایران با در پیش گرفتن صبر راهبردی توانسته است همه تحریم های سیاسی و اقتصادی را خنثی سازد. همه این فشارها حتی اگر آمریکا نیز تحریم ها را کم نکند و به خواسته های ایران پاسخ مثبت ندهد، مانع از ادامه مسیر ایران در زمینه برنامه هسته ای نخواهد نشد.

در بخشی از این گزارش می خوانیم: اگر چه آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا لحن خود را تندتر کرده اند، اما همه به این موضوع پی برده اند که ایران اکنون در جایگاه قدرت است و به بازیگری قدرتمند و مهم در منطقه تبدیل شده است. در عرصه عمل همه به دلیل موضع قاطعانه ایران در زمینه هسته ای و همچنین موقعیت ایران در نظارت بر گذرگاه های آبی حیاتی برای اقتصاد جهانی به همکاری با تهران نیاز دارند. این مسائل به ایران یک قدرت ژئوپلتیکی بخشیده است و منافع حیاتی آمریکا، اروپا و همه کشورهای خاورمیانه به طور مستقیم یا غیر مستقیم با منافع ایران ارتباط پیدا می کند، این جوهر قدرت ایران است.

قطر جای عمان را گرفت

از سوی دیگر همه میانجیگرانی که به ایران سفر کرده اند پیام هایی از آمریکا را به همراه داشتند. شاید وساطت قطر همانند وساطت پیشین پادشاهی عمان است که سبب نزدیک شدن دیدگاه پیش از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ شده بود. قطر تلاش می کند بار دیگر میان واشنگتن و تهران میانجی گری کند. سفرهای مختلف مقام های قطر به ایران که برخی به طور آشکار و برخی به طور سری صورت می گیرد تلاشی برای اعتماد سازی میان ایران و آمریکا است. آخرین نمونه این سفرها، سفر «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر امور خارجه قطر به ایران بود. این سفر با چراغ سبز واشنگتن جهت ارسال پیام به ایران صورت گرفت زیرا قطری ها می خواهند همانند عمانی ها نقش میانجی را بازی کنند.

روزنامه رای الیوم در بخش پایانی گزارش خود آورد: هم ایران و هم رقبای منطقه ای آن و حتی واشنگتن و اتحادیه اروپا برای رسیدن به منافع حیاتی خود تلاش می کنند. از این رو، همه تلاش دارند به توافق مهمی با ایران دست یابند که دامنه تنش ها در منطقه را کاهش دهد. سفیر ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی پیام مهمی را ارسال کرده است. او با این پیام به مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اطلاع داد ایران قصد دارد از تاریخ ۲۳ فوریه اقدامات داوطلبانه برای شفاف سازی هسته ای را کاهش دهد. به موجب آن همکاری ایران با بازرسان سازمان ملل کمتر خواهد شد و قدرت آژانس برای بازرسی سرزده از تاسیسات هسته ای ایران کاهش می یابد.

با توجه به این موضوع می توان گفت که تهران تلاش می کند شروط خود را تحمیل و چارچوبی را وضع کند که مناسب ایران و همپیمانان منطقه ای آن و همچنین روسیه باشد. این نشان می دهد که خاورمیانه جدیدی در حال شکل گیری است که ایران بازیگر کارامد و محوری آن خواهد بود.

پایان/

۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۰:۰۰
کد خبر: 8716

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 9 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۰۵
      0 0
      یعنی چه حداقل یک اشاره کوچکی به موضوع می کردین.